Atenție la opțiunile din fișe! Importante modificări în planul claselor a IX-a

5504

Articole de la același autor

Utilizat în premieră anul acesta, noul algoritm de admitere în licee a dat măsura ne… profesioniștilor din Ministerul Educației, care au reușit să „scoată din minți” sute, chiar mii de părinți ce s-au dovedit mai vigilenți decât angajații din strada General Berthelot.

În timp ce la Palatul Cotroceni se lansau cu fast noile Legi ale Educației, publicarea eronată a ierarhiei pe platforma dedicată admiterii 2023 în liceu a stârnit un val de antipatie, clasamentul ierarhizând copiii în funcție de următoarea ordine a criteriilor: 1. media de la EN; 2. media generală a claselor V-VIII; 3. nota de la proba de română; 4. nota de la proba de matematică. Când, de fapt, noul algoritm prevede ca după afișarea rezultatelor la cele două probe scrise ale Evaluării Naționale, conform legii, ordinea criteriilor de ierarhizare să fie următoarea: 1. media de la EN; 2. nota de la proba de română; 3. nota de la proba de matematică; 4. media generală a claselor V-VIII.



Loteria codurilor pe baza mediilor istorice


Zilele acestea, absolvenții constănțeni ai claselor a VIII-a, alături de părinți, completează opțiunile în fișele de înscriere pentru repartizarea computerizată, în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023, după cum prevede calendarul oficial, dar poate fi transmisă și electronic, după cum prevede procedura Ministerului Educației. Cert este, zilele acestea, pe toți îi observăm având drept reper broșura editată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

În ceea ce privește ierarhia județeană 2023, interesant de remarcat este că, din cei 17 elevi constănțeni cu media de admitere 10, doar nouă au medii de absolvire 10 și între care, surprinzător, nu se află niciun absolvent al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”. Cei nouă absolvenți de 10 provin de la: Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” (doi elevi), dar și de la Liceul Teoretic „Ovidius” - tot doi - și câte unul de la Școala Gimnazială Nr. 7 „Remus Opreanu”, Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian, Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” și Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu” Murfatlar.

Revenind la „sfânta” broșură, anul trecut, ultima medie cu care s-a intrat la cel mai râvnit colegiu constănțean, „Mircea cel Bătrân”, a fost 9,48 la specializarea științe ale naturii bilingv franceză, în timp ce, la aceeași specializare, la Liceul Teoretic „Ovidius” s-a intrat cu 9,27 (media ultimului admis), iar la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, aceeași specializare – 8,97 ultima medie. La Liceul Teoretic „Traian” s-a intrat cu 9,03 tot la științele naturii bilingv germană, la Liceul Teoretic „Decebal” – 8,82 (filologie), Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” – 8,8 (filologie bilingv engleză), Liceul Teoretic „George Călinescu” – 8,65 (filologie), Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – 8,53 (filologie), Colegiul Comercial „Carol I” – 8,12 (turism și alimentație).

În ceea ce privește planul de școlarizare, de anul viitor, am putut observa că la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” a mai apărut o clasă de-a IX-a, specializarea științe sociale bilingv engleză, la fel și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - o clasă de științele naturii, în timp ce la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”, clasa de estetică și igiena corpului omenesc a devenit turism și alimentație.

Săptămâna viitoare, pe 13 iulie, va avea loc prima repartizare computerizată, distinctă, pentru locurile special alocate elevilor de etnie rromă și celor cu CES, cea de-a doua repartizare urmând să aibă loc pe data de 19 iulie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7505 secunde