Scandalul recuperării orelor pierdute la școală. Cum să mimezi predarea doar din disperare pentru bani?

2308
Scandalul recuperării orelor pierdute la școală. Cum să mimezi predarea doar din disperare pentru bani? - fond-1686763763.jpg
Oare să fie un scenariu pus la punct de Ministerul Educației pentru a-i înjosi în fața elevilor și a părinților pe cei care au îndrăznit să facă grevă? Altfel nu se explică adresa transmisă de minister marți, 13 iunie, inspectoratelor școlare județene, prin care anunța directorii școlilor că pot derula, cu aprobarea consiliilor de administrație, activități de recuperare specifice, pentru cele ce trebuiau să fie realizate în luna iunie 2023. Nu și din luna mai, pentru care salariile deja au fost plătite.



Ba chiar s-au primit și termene: până la 16 iunie pentru preșcolari, primar gimnazial și liceal și până la 23 iunie pentru filiera tehnologică.

Ieri, 14 iunie, la orele prânzului, unele instituții din Constanța încă nu reușiseră să convoace consiliile de administrație, întrucât s-a solicitat consultarea părinților, ceea ce înseamnă că nu s-a putut stabili un orar de recuperare pentru ziua de 15 iunie. Iar pe 16 iunie este ultima zi a anului școlar 2022-2023.

Prof. Liliana Svinarciuc, directorul Liceului Teoretic „Decebal” din Constanța, ne-a declarat că este absurd să creadă cineva că se pot recupera în trei zile… Nici măcar o zi din celelalte cinci care se pierd. „Cum să recuperezi niște zile în alte zile în care ești în activitate? E absurd să spui că faci recuperare, adică omul să stea la catedră 20 de ore sau 18 ore câte are el în încadrare. Din punctul meu de vedere, nu se pot recupera aceste zile”, a conchis prof. Svinarciuc. Întrebat dacă nu cumva în septembrie ar fi o variantă mai plauzibilă, directorul Liceului „Decebal” a afirmat că nu ar fi posibil, întrucât în ordinul emis de minister scrie clar că până vineri, 16 iunie, trebuie programate activitățile.

„Această practică trebuie să înceteze imediat!”

În schimb, s-a aflat că unele școli din țară au stabilit ora de curs la 25 de minute și pauza la 5 minute. Adică, în programul 8.00 - 15.00, sunt prevăzute cam 14 ore de cursuri pentru elevi pe zi. Profesorii vor să recupereze cam 42 de ore, pentru a le fi plătite.

Întrebat de această forțare a recuperării, ministrul Ligia Deca a afirmat că trebuie să înceteze imediat. „Ele ar fi trebuit aprobate de consiliul de administrație al școlii. Însă în mod sigur 14 ore pe zi pentru aceeași clasă sau același elev nu este o durată rezonabilă. Dacă există astfel de cazuri, așteptăm semnalări!”, a afirmat ministrul Educației într-o intervenție televizată.

Cu certitudine, vor exista unități de învățământ în care vor fi mimate cursurile predate, pentru că și așa inspectoratele școlare sunt ocupate, zilele acestea, cu multe altele, cum ar fi organizarea comisiilor examenelor naționale și tot ce ține de acestea. Așa încât atribuțiile de control și monitorizare a calității activităților de predare-învățare (dispuse de art. 95 din Legea educației naționale) vor fi imposibil spre deloc de verificat. Iar după ce ele au fost înregistrate în EDUSAL… prinde orbul, scoate-i ochii.

Și uite așa greva generală a mai pus un tăciune încins pe… focul de paie al anului școlar 2022-2023, declarat total haotic. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2027 secunde