Cadre didactice cu 10 la inspecții s-au făcut de râs la proba scrisă a Definitivatului

14921
1

Articole de la același autor

Spre deosebire de anul trecut, când rata de promovare a probei scrise a examenului de definitivare era de 67,2%, anul acesta județul Constanța a mai „urcat” cu câteva procente, ajungând la 73,6%. Cu deosebirea că în 2022 s-au înregistrat cinci note de 10 la proba scrisă, iar anul acesta, doar două. În schimb, listele afișate de Ministerul Educației au scos la iveală cât de superficiale sunt inspecțiile făcute la clasă de inspectorii școlari de specialitate, întâmpinați de fiecare dată cu tradiționala… ospeție românească.





Conform metodologiei, subiectele pe care le-au avut de rezolvat candidații la proba scrisă a Definitivatului conțin itemi din programă plus metodică, adică fix ce ar trebui un inspector școlar de specialitate să analizeze atunci când se prezintă la cele două inspecții la clasă.

Cu toate acestea, am constatat extrem de mulți candidați constănțeni cu două note de 10 la cele două inspecții plus 10 la portofoliu, dar care au încasat note de 2 și 3 la proba scrisă.

Nu mai puțin de patru profesori de educație fizică și sport au fost eminenți în fața inspectorilor școlari constănțeni, în schimb au obținut, la proba scrisă, nota 2,6 (Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”), 2,55 și 4,15 (Școala Gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”), 4,5 (Școala Gimnazială nr. 1 Lumina). La capitolul învățători și educatori de nota 10 la inspecții, s-au remarcat la scris candidații de la Școala Gimnazială nr. 1 Rasova (3,75 scris), Școala Gimnazială „Emil Gârleanu” Bărăganu (3,5 scris), Școala Gimnazială nr. 1 Ion Corvin (3,45 scris).

Ca un paradox, Raluca Ilinca Bălilescu, profesor de matematică cu un an vechime la Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”, care a obținut 10 la proba scrisă, la prima inspecție a fost depunctată, obținând nota 9,75, pentru ca mai apoi, la a doua vizită a inspectorului școlar de specialitate să obțină 10, la fel și la portofoliu.

Cu 10 pe linie a trecut de această etapă a vieții de profesor candidata Ana-Andreea Rădulescu, catedra de arte a Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” din Năvodari.



Reamintim că nota la proba scrisă reprezintă o pondere de 70% în calculul mediei de promovare, iar condiția ca un candidat să promoveze doar proba scrisă este să obțină 8 sau peste 8.

Profesorilor angajați cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de Definitivat 2023, le este asigurat postul didactic deja ocupat, prin hotărârea consiliului de administrație din unitatea de învățământ din care cadrul didactic provine.



Conform calendarului aprobat, contestațiile se mai pot depune la centrele de examen și miercuri, 26 iulie (până la ora 12:00). Rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro în data de 1 august.



Comentează știrea

Laurențiu
26 iulie 2023
Venin

Cata frustrare ati adunat în timpul școlarizării, dna ziarist? Doar venin aruncați către profesori. Se vede cât ati iubit scoala cu tot ce implica învățarea!

Pagina a fost generata in 0.7414 secunde