Note jenante la proba scrisă a Titularizării. La matematică și la română s-au prezentat rușinos

4327

Articole de la același autor

Odată cu publicarea rezultatelor la proba scrisă a Titularizării 2023, Ministerul Educației a transmis și o statistică la nivel național, deloc îmbucurătoare, deoarece mai puțin de jumătate din candidați au reușit să obțină nota 7, care le permite să obțină statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată). În județul Constanța s-au înregistrat șapte note de 10, dar foarte multe note jenante la disciplinele de bază - matematică și limba română.

Cei șapte candidați constănțeni care merită felicitări sunt: Liliana Caragia, Carmen Cristian, Neguța Țoabă, care au susținut disciplina de examen maiștri instructori, Mihaela Cristian, Selin Yasmin Rașid și Florin Alexandru Vișan (absolvent 2023) - educație fizică și sport, Marie Jeanine Ștefania Munteanu - limba germană.

Conform statisticii oferite de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, înainte de etapa de contestații, la proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, 82,05% dintre candidați au obținut note peste 5,00. Ce nu s-a precizat este că doar 44,5% din candidații constănțeni au obținut note peste 7, ceea ce situează județul sub media națională de 48%.

La nivelul județului Constanța s-au prezentat la acest concurs 845 de candidați care au susținut proba scrisă la 39 de discipline, 107 candidați s-au retras (106 din motive personale; unul din motive medicale), 730 de lucrări au fost evaluate și opt lucrări au fost anulate… „conform procedurii”, adică respectivii candidați au încălcat regulile de redactare, au folosit pix de altă culoare sau creion, au scris nume proprii sau au scris greșit denumirea disciplinei de concurs. Cinci din cele opt lucrări au aparținut unor candidați învățători.

În urma evaluării lucrărilor înainte de etapa de contestații, pe tranșe de note, situația are următoarea configurație:

• 131 de candidați au obținut note mai mici de 5;

• 267 de candidați au obținut note între 5 și 7;

• 332 de candidați au obținut note mai mari de 7, din care 63 candidați au obținut note între 9 și 10.

Absolvenții 2023 și-au încercat doar norocul, nu și cunoștințele

Î
n schimb, am constatat că, la disciplina matematică, mai mult de nota 7,40 nu a reușit niciun candidat să obțină, iar un absolvent 2023 a „încasat” nota 1,50. Apropo de absolvenții acestui an, la limba și literatura română, unii se pare că s-au prezentat doar ca să vadă despre ce este vorba cu proba asta scrisă, pentru că au înregistrat rezultate rușinoase de 2,40 sau 2,90.

Din seriile anterioare, cea mai mică notă a fost obținută de un candidat la disciplina educație fizică și sport – nota 1,40, urmat de o învățătoare din Dorobanțu și doi profesori de istorie – 1,60.

Contestațiile pot fi depuse astăzi la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) și în data de 19 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale vor fi comunicate miercuri, 26 iulie.

Pentru a obține titularizarea, candidații trebuie să primească minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice de repartizare organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 27 și 28 iulie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1946 secunde