Cine mai dă doi bani pe Bacalaureatul de toamnă? Doar o treime din candidați au promovat

4343
Cine mai dă doi bani pe Bacalaureatul de toamnă? Doar o treime din candidați au promovat - fond-1692991919.jpg

Articole de la același autor

În timp ce colegii lor se distrau de mama focului prin cluburi sau la festivaluri ori în vacanțe, 1.137 de absolvenți constănțeni de clasa a XII-a/a XIII-a (757 serie curentă, 380 serie anterioară) se încumetau să se înscrie la o nouă șansă de promovare a Bacalaureatului, pe căldura… Iadului. Doar că la probele scrise, în cele trei centre de examen organizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța au ajuns 957 de candidați, 655 fiind respinși.

Vineri, 25 august, în urma afișării primelor rezultate ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului, înainte de contestații, în județul Constanța puțin peste un sfert din absolvenții seriei curente au „împușcat” media 6, adică atât cât le-a trebuit ca să răsufle ușurați c-au promovat examenul maturității. Rată de promovare – 31,3% cu 5,8% mai mică față de anul trecut (37,1%).

Pe tranșe de medii, 222 au înregistrat medii între 5 și 5,99, cele mai mari note fiind înregistrate de doi candidați: unul de la Liceul Teoretic „Decebal” (8,95) și unul de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (8,6). De asemenea, alți cinci candidați au înregistrat medii între 8 și 8,49. Cele mai multe medii s-au situat în intervalul 6 – 6,49 (174 de candidați).

Din cei 300 de candidați care au promovat cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului 2023, din promoția curentă sunt marea majoritate – 224. Defalcat pe filierele din care provin, 80 teoretică, 46 vocațională, restul fiind din cea tehnologică.

Conform statisticii Ministerului Educației, la finele primei sesiuni a Bacalaureatului 2023, județul Constanța înregistra o rată de promovare de 76,5%, cinci absolvenți reușind să obțină medii de 10. O creștere de aproape cinci procente față de rezultatul înregistrat în vara anului 2022.

Din cei 4.863 de candidați înscriși în vară, erau respinși 1.084, din care 757 s-au reînscris pentru toamnă.

După ambele sesiuni de Bacalaureat, înaintea rezultatelor finale, care vor fi afișate marți, 29 august, județul Constanța înregistra o promovabilitate de 78,7%. Din totalul celor 4.878 de candidați prezenți în ambele sesiuni, au promovat 3.837, doar 250 fiind din serile anterioare.

Avantajele evaluării digitalizate a lucrărilor

Începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor, proces care nu a implicat schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise. În schimb, oferă o serie de avantaje importante:

• eliminarea costurilor aferente transportului lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit a birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);

• reducerea timpului de lucru destinat evaluării;

• transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;

• scăderea riscului erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor;

• posibilitatea realizării unor analize complexe pe baza rezultatelor înregistrate la examenele naționale, pe itemi, categorii de elevi sau școli pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

Pentru evaluarea digitalizată se utilizează scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.

Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6814 secunde