Construcţia noului stadion din Constanţa, amânată. "Contractul va fi semnat la începutul anului viitor"

2224

Articole de la același autor

Constanţa merită un stadion nou, la standarde europene. Acest lucru se aude în tot oraşul din vocile cetăţenilor, dar şi a autorităţilor.

Vechiul stadion „Farul” a fost demolat, iar în acel loc nu a mai rămas decât o groapă. Exact pe acel teren ar urma să fie construit noul stadion, care ar trebui să fie inaugurat în anul 2025.

Problema este că după ce iniţial startul lucrărilor s-a întârziat din cauza unei firme perdante la licitaţie ce a depus fără succes contestaţie, noul stadion din Constanţa a mai primit o lovitură.

Din cauza Ordonanţei de Urgenţă nr. 90 din 27 octombrie 2023, care indică aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată, obiectivele de infrastructură sportivă, susţinute din banii statului, au fost suspendate. Aşadar, şi construirea stadionului din Constanţa a intrat în „repaus” pentru moment.

Primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a spus că acel contract va fi semnat la începutul anului viitor şi speră ca lucrările la noul stadion din oraşul de la malul mării să înceapă cât mai repede.

„Contractul va fi semnat la începutul anului viitor. Banii vor fi bugetați și se poate face anul viitor. Nimeni nu poate avea asigurări. Dar așa e normal să se întâmple și așa se va întâmpla. Cred că s-a întârziat șase luni. Din păcate, legislația din România favorizează mai mult contestația, decât execuția. Ea trebuie schimbată”, a declarat primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii au explicat în câteva fraze de ce construcţia la noul stadion din Constanţa întârzie să înceapă.

„Vă aducem la cunoştinţă faptul că, în prezent, obiectivul de investiţii se află sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă nr.90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicate în Monitorul Oficial nr.979/27.10.2023, Partea I.

Ulterior, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a decis, în şedinţa de joi, 16 noiembrie 2023, alocarea sumei de 250 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanţarea Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), derulat de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Însă, nu este vorba şi despre obiectivul de investiţii construire stadion Gheorghe Hagi, Constanţa”, se arată într-un comunicat transmis de CNI.

În consecinţă, nu a mai fost semnat nici contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru construirea arenei, şi anume Construcţii Erbaşu S.A.

Această firmă s-a ocupat şi de construirea altor două stadioane din Bucureşti, mai exact stadionul Ghencea şi stadionul Giuleşti.

Valoarea totală a achiziției este de 330.989.232.47 de lei, fără TVA, adică 393.877.186,64 lei, cu TVA (80.379.265,84 euro).

Rămâne de văzut cât va dura această tărăgănare a începerii construcţiei la noul stadion din Constanţa şi dacă arena va fi finalizată la timp, mai precis în 2025, aşa cum a fost stabilit termenul iniţial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 5.4288 secunde