Poate ieși cartierul Coiciu-Casa de Cultură din umbra comunismului? Administraţia locală susține că da!

10028

Articole de la același autor

Orașele europene sunt admirate pentru numeroasele frumuseţi construite de oameni de-a lungul timpului, multe dintre ele fiind reabilitate și modernizate frecvent și nu lăsate pradă degradării. Și când ne referim la acest lucru, nu ne gândim numai la centrele marilor orașe, ci și la spațiile care există în cartiere. Locuri special amenajate pentru destindere, cu terase cochete, mici parcuri cu cât mai multă verdeață și flori, locuri de joacă pentru cei mici și spații de odihnă pentru vârstnici. Și, desigur, wireless la liber pentru ca oricine să poată naviga pe internet.

Este Constanţa în stare să ofere aşa ceva? Administraţia locală spune că da și primul pas va fi făcut în cartierul Coiciu-Casa de Cultură, care astfel va fi scos din umbra comunismului.


O simplă tură prin acest cartier îţi lasă impresia că timpul parcă a stat în loc. Blocurile gri în combinaţie cu atmosfera de iarnă te duc cu gândul la perioada comunismului. Parcă nimic nu s-a modernizat de-a lungul timpului, iar parcul pare părăsit. Băncile murdare, mizeriile de pe jos, gropile din asfalt sunt semne că pe aici nu au mai trecut de ceva timp cei care se ocupă cu întreținerea zonei. Doar stâlpișorii frumoși colorați, puși în calea celor ce se obișnuiseră să parcheze cum le trecea prin cap, te fac să tresari și să-și dai seama că din ‘89 a trecut ceva vreme!

„Nu prea interesează pe nimeni cartierele Constanţei. Vin doar când au nevoie de voturi, în campania electorală. Noi ne plângem, ei ne promit şi după aia totul se dă uitării. Noi îi înjurăm, ei promit în continuare și tot așa o luăm de la capăt! Toată vara și toamna au săpat prin zonă. Ne-au spus că se schimbă conductele, dar unele locuri au uitat să le mai astupe după ce au terminat lucrările. De aceea se și face așa mizerie prin parc, de la noroiul dus dintr-un loc în altul”, a spus Vasile G., un localnic din zonă, care îşi luase nepoţelul de la şcoală.

Totuşi, se pare că nu este chiar totul pierdut! Reprezentanții administrației publice locale din Constanța susțin că proiectul ce vizează îmbunătățirea mediului urban în zona Coiciu-Casa de Cultură avansează. Astfel, primele etape ar fi fost finalizate, mai exact fiind vorba despre aprobarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului pentru obținerea autorizației de construire, a proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și a caietelor de sarcini.

Câţi bani vor fi investiţi în această zonă

Proiectul se află acum la etapa achiziției execuției lucrărilor, urmată de achiziția serviciilor dirigenție de șantier și execuția propriu-zisă a lucrărilor. Valoarea totală a investiției este 12.350.212 lei cu TVA.

Ce se va face cu aceşti bani pentru ca zona să capete un aspect mai frumos?

„Obiectivul acestui proiect îl reprezintă reconversia și refuncționalizarea unei suprafețe de 22.049 mp și transformarea acesteia în zonă de agrement. Zona care va fi supusă modernizării este delimitată la nord de Colegiul Național de Arte «Regina Maria» și Universitatea «Andrei Șaguna», la est de bulevardul Alexandru Lăpușneanu, la sud de Casa de Cultură, respectiv strada I.L. Caragiale, la vest de aleea Daliei, respectiv ansamblul rezidențial și locuințe colective”, au declarat reprezentanţii administraţiei publice locale din Constanţa.

Mai mult, se pare că nu vor lipsi verdeaţa şi, mai ales, florile, deoarece intervențiile care vor avea loc în această zonă presupun implementarea unui proiect de peisagistică cu plante perene, gazonarea suprafețelor, inclusiv plantarea de arbori și arbuști. În plus, cei din administraţia locală susţin că vor fi desființate platformele betonate existente și se va realiza un sistem de alei pietonale, cu interconectarea zonelor de acces în parc. De asemenea, se mai dorește crearea de facilități pentru recreere, montarea de mobilier urban adecvat: bănci, mese pentru picnic, coșuri de gunoi, realizarea unui sistem de iluminat cu telegestiune și de irigații comandate de la distanță și a unui sistem de supraveghere video și rețea publică Wi-Fi.

Totodată, se vor crea locuri de relaxare pentru toate grupele de vârstă: loc de joacă, echipament sportiv, iar spațiile verzi vor fi amenajate cu specii aclimatizate, care să necesite o mentenanță facilă, să fie rezistente la condițiile orașului.

Proiectul va răspunde, de asemenea, nevoilor persoanelor cu dizabilități prin eliminarea rampelor și scărilor. Toate aleile vor fi realizate cu pante facile pentru accesibilizarea spațiilor persoanelor cu dizabilități.

Aşadar, pe hârtie şi din vorbe, zona ar trebui să revină la viaţă! Rămâne de văzut dacă administraţia locală se va ţine de cuvânt, dar şi dacă cetăţenii vor învăţa să preţuiască noua investiţie. Pentru că, de ce să nu o spunem? De multe ori, educația unora lasă de dorit, în sensul că o sticlă este mult mai ușor de aruncat sub o băncuță în loc să fie dusă la coșul de gunoi, florile sunt rupte, iar copacii jumuliți și exemplele ar putea continua!   



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0537 secunde