Eroii căzuți la datorie, fără locuri de veci! Ministerul Apărării va amenaja un cimitir militar în Constanța

3777
Eroii căzuți la datorie, fără locuri de veci! Ministerul Apărării va amenaja un cimitir militar în Constanța - fond-amenjarae-cimitir-1707765628.jpg

Articole de la același autor

Un cimitir pentru militarii căzuți la datorie va fi amenajat în municipiul Constanța, la dorința Ministerului Apărării Naționale. Cimitirul va avea aproximativ 3.000 de locuri de înhumare și va fi amplasat în zona de Sud a orașului. Potrivit reprezentanților administrației locale, proiectul aparține exclusiv Ministerului Apărării Naționale, Primăria Constanța neavând nicio atribuție.

Viitorul cimitir se va afla pe un teren în suprafață de peste 40.000 de metri pătrați. Terenul a fost preluat în administrarea Ministerului Apărării din administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța, în 2020, și are următoarele vecinătăți: la Est cu traseul feroviar de lângă Stația de Epurare Constanța Sud, la Sud cu Oil Terminal Constanța Sud, la Vest parțial cu fabrică dezafectată, parțial cu Metro 2, la Nord cu teren viran.

Ministerul Apărării Naționale achiziționează, la momentul actual, prin Centrul de Studii și Proiectare Construcții Militare, servicii pentru efectuarea documentaţiei tehnico-economice, faza Plan Urbanistic Zonal pentru proiectul de investiție imobiliară „Lucrări de amenajare a unui Cimitir Militar în Cazarma 3619 Constanța”. Valoarea estimată a serviciilor este de 94.493,63 lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 15 februarie, ora 08.30.

Principalele obiective ale investiției constau, potrivit caietului de sarcini, în amenajarea locurilor de veci, realizarea lucrărilor de sistematizare și pregătirea terenului, împrejmuire (cu panouri prefabricate de beton armat), biserică din lemn și casă mortuară (cu două încăperi mortuare cu sistem de climatizare și filtroventilație separat, grup sanitar public, grup sanitar personal, sală de mese, birou administrator). Tot în caietul de sarcini, cheltuielile pentru execuție sunt estimate la 3.320.350 de lei cu TVA. Terenul are suprafața de 42.349 de metri pătrați, iar valoarea din contabilitate a terenului este de 13.795.000 de lei. În prezent, accesul se poate realiza de pe partea sudică a imobilului, prin punctul de acces/control al Oil Terminal Constanța, dinspre strada Theodor D. Speranția și Secția 5 Poliție.

„Având în vedere faptul că în Cazarma 3050, cimitirul militar Constanța, nu sunt asigurate suficiente locuri de veci, se consideră oportună amenajarea cimitirului din Zona Metro 2, Cazarma 3619, Constanța, și construirea capelei militare cu toate anexele și facilitățile care să corespundă cerințelor și nevoilor pe termen lung. Prin amenajarea cimitirului militar se asigură un sector de servicii absolut necesar cu un impact emoțional puternic pentru personalul civil contractual și militarii în activitate/rezervă/retragere din garnizoană, respectiv membrii familiilor acestora“, potrivit Caietului de sarcini.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Constanța, Luminița Lare, în cimitir vor fi înmormântați doar militarii căzuți la datorie, iar municipalitatea nu are nicio atribuție în cadrul proiectului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5872 secunde