Invazie de alge pe litoral. Mii de tone strânse deja de pe plaje

265
Invazie de alge pe litoral. Mii de tone strânse deja de pe plaje - fotofondinvaziealge3-1566149922.jpg

Articole de la același autor

Mini-vacanța de Sfânta Maria a adus pe litoral un număr record de turiști, dar și o invazie de alge. Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă au dus la înflorirea plantelor marine care, aduse de valuri, au ajuns pe toate plajele. Dincolo de senzația neplăcută de a te scălda în marea verde sau maro, după caz, mirosul plantelor intrate în putrefacție este greu de suportat în unele zone. 


Nisipul fin de pe litoral este invadat, zilele acestea, de alge verzi și maronii. Deși sunt inofensive, bietele plante creează mult disconfort turiștilor, dar și constănțenilor care vor să se bucure de apa caldă a mării. Mulți ocolesc plajele unde algele au ajuns în număr mare și caută golfulețele unde valurile încă nu le-au adus. Alții rămân pe plajă, dar stau mai departe de mal, evitând astfel să simtă mirosul degajat de plante. 


Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral susțin că adună permanent algele de pe malul mării. Chiar și așa, plajele sunt efectiv invadate și aproape că nu există porțiune curată pe unde să intri în apă. 


"Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul ABADL a strâns, numai în ultimele două săptămâni, peste 1.300 de tone de alge din aproape toate stațiunile litoralului românesc. În urma condițiilor meteorologice din aceste zile, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ABADL a colectat în perioada mai - 16 august, de la linia țărmului, de pe litoralul turistic românesc, 6.300 de tone de alge", precizează reprezentanții instituției. 


Se acționează în fiecare noapte 


Potrivit acestora, lucrătorii ABADL acționează imediat pentru colectarea algelor cu scopul de a oferi un confort optim turiștilor aflați pe litoralul românesc. Cea mai mare cantitatea de alge colectată de pe plaje a fost de pe tronsonul Olimp - Vama Veche, urmat de tronsonul Eforie Sud - Tuzla - Costinești și apoi de Năvodari. 


"Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, între orele 22 și 6 dimineața. Echipele ABA Dobrogea - Litoral  strâng algele depuse pe sectoarele de plajă pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală acționând în continuare în fiecare seară, în funcție de necesitate, cu două încărcătoare frontale de mare capacitate, trei tractoare cu remorcă, patru autobasculante de diferite capacități și patru buldoexcavatoare, încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii și turiștii aflați în concediu", mai spun cei de la ABADL. 


Strângerea algelor se face pe toată linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrări fiind interzise și din motive de siguranță. 


Se mai așteaptă și alte invazii 


"Facem precizarea că prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății. Administrația Bazinală de Apă  Dobrogea - Litoral prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, conform obligațiilor legale și contractuale a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea și evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deșeuri. Meționăm că, de multe ori, din cauza condițiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia țărmului.  Totodată, acțiunile de colectare și transport a algelor de pe suprafețele de plaje cu utilajele și autospecialele din dotarea ABADL sunt îngreunate de lipsa zonelor de acces, dar și de traficul rutier care înregistrează valori crescute mai ales în această perioadă. Cu siguranță, până la finalul sezonului estival, în funcție de condițiile meteorologice, vor mai exista perioade cu un număr mare de alge aduse la mal", au completat reprezentanții ABADL. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5439 secunde