Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului în comunitatea musulmană

1100
1
Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului în comunitatea musulmană - kurbanbayran-1504198159.jpg

Articole de la același autor

Credincioșii musulmani din România celebrează, astăzi, Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului - Eid al Adha, unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică, ce are loc în luna pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite).

Respectând tradiția, muftiul Iusuf Muurat va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi) vineri, 1 septembrie, de la ora 7.10, la Geamia Hunkiar, din Constanța, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Cǎlǎrași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia prin intermediul Biroului Atașatului pentru Servicii Religioase al Republicii Turcia din Constanța și reprezentanți ai unor asociații social-umanitare din Europa.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismael și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.

"Pelerinajul, ce se desfășoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul inițiatic al Profetului Muhammed la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa și Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar și puterea sacrificiului pentru credința în Creator, probată de Profetul Ibrahim. Așa cum Bunul Allah ne poruncește în Coranul cel Sfânt «Nu vor ajunge la Allah carnea și sângele lor, ci va ajunge la El evlavia voastră. Astfel vi le-am supus vouă, pentru ca voi să-L preamăriți pe Allah, pentru că v-a călăuzit pe voi. Și binevestește celor care săvârșesc fapte bune!». «Și nu purcede pe pământ cu semeție, căci tu nu vei despica pământul și nici nu vei atinge înălțimea munților!». Noi, musulmanii, nu trebuie să folosim această sărbătoare pentru a ne trufi, ci dimpotrivă, pentru a ne smeri în fața lui Allah. Dacă nu înțelegem profunzimea spirituală a sacrificării, atunci acțiunile întreprinse vor fi doar de a suprima viața acestor animale. Kurbanul (animalul sacrificat) înseamnă apropiere, chemarea la apropiere.

Într-o lume în care este urmărit doar câștigul, unde sufletele sunt ticsite de lucruri lumești, într-o lume în care pentru oameni primează partea materială, în care relațiile interumane sunt bazate pe un schimb reciproc de interese, în care sărmanii sunt lăsați de izbeliște, într-o lume civilizată, dar în care copiii mor fără de nicio vină, într-o lume în care fizic suntem apropiați, dar emoțional suntem indiferenți față de semeni, kurbanul ne apropie unul de celălalt. Kurbanul ne apropie de Bunul Allah!", a precizat muftiul. 

Comentează știrea

Ilie
1 septembrie 2017
Kurban Bayram

Sărbători fericite, pentru toți prietenii mei musulmani !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6652 secunde