Lacul Siutghiol, plimbat prin instanţe. Cui îi pasă de soarta lui?

984

Articole de la același autor

Lacul Siutghiol nu ar fi trebuit să fie preluat de administraţiile publice locale care îl înconjoară, în urmă cu aproximativ zece ani. Curtea Constituţională a declarat neconstituiţională legea prin care atât cuveta lacului cât şi luciul de apă au fost preluate din domeniul public al statului în administrarea Consiliilor Locale Constanţa, Năvodari şi Ovidiu. Chiar şi aşa, în prezent, două instituţii ale statului îşi dispută grija pentru această zonă ce ar fi trebuit să fie protejată.

Cu construcţii de-a lungul şi de-a latul, cu vile şi blocuri care blochează priveliştea asupra apei, Lacul Siutghiol este explorat la maximum, însă aproape nimănui nu-i pasă de soarta lui. Autorităţile locale l-au văzut ca pe un cartier rezidenţial, iar Administrarea Bazinală de Apă Dobrogea Litoral



l-a pierdut de două ori. O dată în 2010, când a fost luat de către Consiliile locale din Constanţa, Năvodari şi Ovidiu şi o dată în 2014, când, alături de alte 19 lacuri din Dobrogea, a fost dat în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

În cursul zilei de ieri, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr. 42/2010 privind darea în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituţională, în ansamblul său. Cu alte cuvinte, transferul administrării Lacului Siutghiol către Consiliul Local Constanţa, Consiliul Local Năvodari şi Consiliul Local Ovidiu este ilegal. Decizia este definitivă şi obligatorie, aşadar, cât de curând, lacul ar trebui să revină la statutul de domeniu public şi să se întoarcă în administrarea ABADL.

Acest lucru nu este însă posibil, deocamdată, deoarece, în prezent, Lacul Siutghiol este administrat de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură. „Instanţa supremă a ţării a decis, recent, să ia administrarea tuturor lacurilor din Dobrogea de la ABADL. O decizie inexplicabilă, din punctul meu de vedere, care ne afectează mai ales pe noi, constănţenii, în mod direct. Prin această decizie a Înaltei Curţi, statul român nu mai are un administrator pentru aceste bunuri care sunt proprietatea sa”, a declarat, recent, directorul ABADL, Bogdan Bola.





„Lucrurile nu se termină aici şi aşa!”

Este vorba despre dosarul nr. 6123/2/2014, prin care o firmă privată din Năvodari, SC Matfish SRL, a dat în judecată statul român pentru a solicita ca administrarea lacurilor să fie mutată de la ABADL la ANPA. Atunci, lacurile Iezerul Viile, Bugeac, Dunăreni, Oltina, Vederoasa, Domneasca, Iortmac, Hagieni, Mangalia, Ceamurlia, Conacu Negreşti, Taşaul, Siutghiol, Tăbăcărie, Tatlageac, Limanu, Baciu, Corbu, Vederoasa şi Agigea au trecut în administrarea ANPA.

„Nu înţeleg care este motivul pentru care o firmă privată, cu un singur angajat în 2017 şi zero angajaţi în 2018, care nu era autorizată în vreun fel să desfăşoare activităţi piscicole sau de acvacultură şi nici nu avea puncte de lucru pentru amenajări piscicole în judeţul Constanţa, să ceară instanţelor ca lacurile din raza ABADL să treacă în administrarea ANPA”, a transmis Bogdan Bola.



Acesta susţine că a transmis mai multe solicitări către Guvern, Administraţia Apele Române, Ministerul Mediului, pentru a se reveni asupra transferului. „Din punctul meu de vedere, lucrurile nu se termină aici şi aşa. Rămân multe întrebări fără răspuns, referitoare la acest proces. Cum a fost posibil ca o societate privată să se alieze în instanţă cu două instituţii ale statului – Agenţia Naţională de Pescuit şi Agricultură şi Agenţia Domeniilor Statului, împotriva Guvernului României şi a ABADL şi să aibă drept de câştig pe o speţă care nu o privea în niciun fel?”, a subliniat directorul ABADL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5422 secunde