Lege adoptată: Minorii de peste 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoțiți

749
1
Lege adoptată: Minorii de peste 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoțiți - lege-minori-1692528633.jpg

Articole de la același autor

Începând de duminică, 20 august, a intrat în vigoare legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Documentul a fost modificat şi reglementează modul în care minorii ce nu au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi.

Legea 247/2023, care completează Legea 248/2005, prevede ca toți cetăţenii români minori ce au împlinit vârsta de 16 ani să poată călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Cu alte cuvinte, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, simple sau cărţi electronice, poate să se deplaseze în străinătate neînsoţit, în trei situaţii. În primul rând, minorii vor putea pleca pentru a merge în vizită la rude, în scopul studiilor sau al concursurilor oficiale și pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol.

În funcţie de scopul declarat la ieşirea din România, minorul de 16 ani va trebui să prezinte la controlul de frontieră şi mai multe înscrisuri. Astfel, pentru deplasarea în vizită la rude, minorul trebuie să prezinte: o declaraţie autentificată a părinţilor sau, în funcție de caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori unde i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial. Mai poate aduce, după caz, o declarație a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă. Sau, în alte situații, poate exista o declarație a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal. Declarația trebuie să cuprindă acordul lor privind călătoria, în statul sau statele de destinaţie, perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi scopul călătoriei (să rezulte expres că deplasarea se realizează la rude).

Comentează știrea

fani
21 august 2023
autorizatii

S-a usurat iesirea din tara ? Banc bun ,pai stai sa vezi ca parintii trebuie sa bage ceva bani si la Notari dupa ce-i viziteaza ...Vrei sa preiei Concesiunea unui loc de veci ,fuga la notar si tot asa pentru ca ei sa nu dea faliment

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7006 secunde