Începe sezonul ambroziei. Ce prevede nouă lege de stârpire a buruienii

280
Începe sezonul ambroziei. Ce prevede nouă lege de stârpire a buruienii - ambrozie-1685451480.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile locale se pregătesc de lupta anuală cu ambrozia. Această buruiană extrem de dăunătoare începe să producă polen în jurul primei jumătăți a lunii iulie, iar, conform datelor statistice, această perioadă se poate întinde până spre jumătatea lunii octombrie. În acest sens, în Parlament se află în dezbatere noua formă a legii referitoare la stârpirea periodică a acestei plante.


Pe baza datelor statistice, perioada sezonului de polen de ambrozie începe de obicei în jurul jumătății lunii iulie și se întinde până la jumătatea lui octombrie. Există persoane cu o sensibilitate foarte mare la polenul de ambrozie și, din această cauză, pot avea simptome alergice încă de la sfârșitul lunii iulie și chiar până în noiembrie.


În noua formă a legii, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice, informează gândul.ro


Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii, adică până pe la mijlocul toamnei.
Proprietarii pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale, care vor efectua lucrările, pe cheltuiala solicitantului, dacă au și utilajele necesare.


Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor se stabileşte de primării.


În cazul în care, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor, autoritățile pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa.


Conform legii actuale, constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.524 secunde