LIDERII RELIGIOȘI PENTRU PACE

1673
LIDERII RELIGIOȘI PENTRU PACE - bulat-sarsenbayev-1707815804.jpeg

Articole recomandate

Între Asia și Europa, între Est și Vest, Kazahstanul a devenit centrul intersecției armonioase a diferitelor limbi, tradiții și culturi. Poporul din Kazahstan a absorbit tradițiile diferitelor civilizații și religii, spiritul de toleranță și deschidere.

Timp de multe secole, reprezentanții diferitelor religii și grupuri etnice au trăit și continuă să trăiască în pace și armonie, lucrează și educă tânăra generație pe străvechiul pământ kazah. Ospitalitatea și toleranța fac parte integrantă din codul cultural al poporului kazah. Iar Kazahstanul modern, bazându-se pe doi piloni puternici, istoria și geografia, continuă această tradiție fundamentală.

„Am reușit să ne formăm propriul model de pace și dialog național, bazat pe principiul „unității în diversitate”. Pe teritoriul Kazahstanului există lăcașuri de cult pentru oameni de diferite credințe. Promovarea libertății religioase este parte integrantă a agendei mele prezidențiale”, a subliniat președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, în timpul primei sale vizite oficiale la Sfântul Scaun în ianuarie 2024.

Pentru a depăși provocările fundamentale cu care se confruntă omenirea astăzi, cum ar fi contradicțiile geopolitice, problemele socio-economice, relevanța extremismului și terorismului, este importantă elaborarea unui nou sistem de securitate internațională. În acest scop, trebuie să ne alăturăm efortului global în favoarea păcii și stabilității. În contextul contemporan, liderii spirituali pot juca un rol decisiv.

Una dintre cele mai importante realizări globale ale Kazahstanului de astăzi este inițierea Congresului liderilor religiilor mondiale și tradiționale. De-a lungul anilor, Astana a găzduit cu succes șapte congrese.

În contextul globalizării provocărilor și amenințărilor moderne, forumul a devenit unul dintre primele în promovarea dialogului intercivilizațional la nivel global.

În ultimele două decenii, liderii spirituali au demonstrat în mod clar că dialogul, înțelegerea reciprocă și respectul sunt o forță puternică în asigurarea coexistenței pașnice a tuturor culturilor și religiilor.

Aceasta a avut o contribuție semnificativă la succesul Kazahstanului în dezvoltarea unei societăți stabile și armonioase care astăzi duce o viață pașnică în țara noastră.

La 11 octombrie 2023, Astana a găzduit cea de-a 21-a întâlnire a secretariatului Congresului liderilor religiilor mondiale și tradiționale, prezidată de președintele Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan, șeful Secretariatului Congresului, Maulen Ashimbayev.

Politicile vizionare ale Kazahstanului au fost aclamate de liderii religioși din întreaga lume ca fiind un model pentru comunitatea internațională în viitor. Pentru a păstra acest succes, participanții au aprobat Conceptul de dezvoltare al Congresului liderilor religiilor mondiale și tradiționale pentru 2023-2033 „Liderii religioși susțin o lume echitabilă și pașnică”, elaborat la inițiativa președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev.

Acest concept oferă o viziune actualizată a evoluției forumului nostru în următorii ani, unind eforturile liderilor religioși pentru a contribui la rezolvarea celor mai stringente probleme ale umanității.

Misiunea Congresului este atât de a consolida în continuare înțelegerea și respectul reciproc între comunitățile de religii mondiale și tradiționale, cât și de a realiza potențialul diplomației spirituale în vederea contribuirii la crearea unui viitor sigur și prosper. Iar elementul-cheie al paradigmei de dezvoltare a Congresului este unificarea eforturilor liderilor religioși pentru a facilita găsirea de soluții la cele mai presante probleme ale umanității.

Participanții au identificat următoarele obiective: dezvoltarea în continuare a Congresului, promovarea valorilor spirituale și morale fundamentale, unificarea eforturilor pentru rezolvarea problemelor globale ale lumii moderne, stabilirea respectului reciproc, păcii și armoniei, prevenirea folosirii sentimentelor religioase ale oamenilor pentru a incita și escalada conflictele, precum și protejarea siturile de patrimoniu istoric și cultural.

Conceptul conturează mecanismele de promovare a misiunii Congresului într-o nouă etapă.

Programul Congreselor va include un Forum al tinerilor lideri religioși, cu participarea tinerilor lideri spirituali și seculari. Implicarea tinerei generații este cheia pentru menținerea continuității dialogului intercivilizațional și interconfesional și pentru a-i proteja de influența ideologiei extremiste. În același timp, prioritatea participanților este implicarea femeilor, persoanelor cu dizabilități și reprezentanților altor grupuri sociale interesate în activitățile forumului.

Activitatea sistematică a structurilor Congresului în pauzele dintre congrese se bazează pe implementarea Foii de parcurs a Secretariatului Congresului pentru promovarea și implementarea practică a prevederilor Declarației. În cadrul implementării acestui punct al Concepției, în Kazahstan și în străinătate vor avea loc diverse evenimente (întâlniri internaționale online/offline, mese rotunde, conferințe, predici, prelegeri, expoziții, seminarii etc.) menite să promoveze și să implementeze misiunea, obiectivele și declarațiile Congresului.

Dezvoltarea diplomației spirituale, consolidarea parteneriatului Congresului cu instituțiile și platformele internaționale se numără printre prioritățile Concepției. Documentul vizează aprofundarea cooperării Congresului cu agențiile ONU și alte structuri internaționale de renume pentru a extinde cercul de parteneri și geografia activităților forumului.

În vederea valorificării potențialului diplomației spirituale, se propune introducerea instituției ambasadorilor de bunăvoință ai Congresului din rândul personalităților religioase, politice și publice proeminente și de renume. Conceptul își propune să contribuie în continuare la crearea unei lumi în care valorile spirituale și morale nu sunt doar păstrate, ci devin fundamentale.

Structurile Congresului cooperează cu organizații și structuri internaționale de renume privind dialogul interconfesional și intercivilizațional. Ținând cont de rolul semnificativ și în creștere al platformelor multilaterale în abordarea celor mai importante probleme de pe agenda internațională, Congresul va continua să extindă numărul de participanți și să consolideze cooperarea cu organizațiile internaționale.

Congresul este un element critic al politicii Kazahstanului care vizează consolidarea dialogului și cooperării atât pe plan intern, cât și internațional. Declarațiile adoptate de toate forurile anterioare au condamnat invariabil radicalismul, violența și conflictele, indiferent de mijloacele prin care sunt justificate. În realitatea complexă de astăzi, este extrem de important ca liderii religioși, stând la aceeași masă, să demonstreze lumii întregi un exemplu de bunăvoință care transcende toate diferențele. Aceasta, după părerea mea, este principala misiune și particularitate a Congresului nostru.

Este demn de remarcat faptul că Ministerul culturii și informației al Republicii Kazahstan, împreună cu Centrul N. Nazarbaiev pentru dezvoltarea dialogului interconfesional și intercivilizațional, a început deja implementarea sistematică a Conceptului prin distribuirea acestui document în rândul partenerilor străini, participanților la Congres și Secretariat, ambasadelor Republicii Kazahstan și promovarea Conceptului la nivel național și internațional în cadrul meselor rotunde și întâlnirilor de experți.

Credem că liderii religioși mondiali împreună pot avea o contribuție semnificativă la depășirea problemelor globale ale lumii moderne – sărăcia, inegalitatea și dezintegrarea.  Ei pot contribui la încetarea războaielor și conflictelor și pot răspândi o cultură a dialogului și respectului reciproc.

 

 

BULAT SARSENBAYEV

Președinte al Consiliul de conducere al Centrului N.Nazarbayev pentru dezvoltarea dialogului interconfesional și intercivilizațional

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4036 secunde