Liste pentru 200 de bolnavi. Persoanele cu deficienţe de auz îşi aşteaptă protezele

206
Liste pentru 200 de bolnavi. Persoanele cu deficienţe de auz îşi aşteaptă protezele - fondlista1-1642100773.jpg

Articole de la același autor

Bolnavii din județul Constanța care au nevoie de un dispozitiv medical cum ar fi protezele, cărucioarele, aparatele auditive nu mai trebuie să aștepte ca în anii anteriori, cu lunile, dar tot sunt trecuți pe o listă, urmând ca acestea să le parvină atunci când le vine rândul. Se pare că bugetul de care a dispus în ultima vreme CJAS a făcut ca toate cererile din ultimii ani să fie aprobate destul de rapid, bolnavii putând primi dispozitivele medicale de care aveau nevoie.

La momentul actual, ne-a declarat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy, în ceea ce priveşte dispozitivele medicale, mai există o listă de aşteptare de aproximativ 200 de persoane, care se speră a fi lichidată în cel mai scurt timp posibil. „190 dintre acestea sunt proteze auditive. Pe parcursul pandemiei de Covid-19, a fost necesar să onorăm numeroase solicitări de dispozitive de oxigen, pentru că patologia Sars-Cov- 2 Covid le-a impus. Apoi, Casa a acordat numeroase aparate pentru incontinenţă urinară, toate acestea devenind prioritare. Drept urmare, alte dispozitive au intrat în aşteptare, ele neputând fi acordate la timp, aşa cum este cazul protezelor auditive”, ne-a declarat directorul.

Precizăm că, în anul 2021, au fost emise 831 de decizii de aprobare, în valoare de aproximativ 496.000 lei. Vorbim despre dispozitive medicale prioritare, pentru care instituţia a avut obligaţia să emită decizie de aprobare în termen scurt de la data depunerii cererii. Prioritare au fost și dispozitivele de protezare stomii, pentru care au fost emise de la începutul anului în jur de 1.300 de decizii, în valoare de aproximativ 2.000.000 lei, precum și cele pentru incontinență urinară pentru care au fost emise 892 de decizii, în valoarea de aproximativ 2.100.000 lei. Practic, 74% din totalul de 3.993 de decizii emise anul trecut, sunt decizii pentru dispozitive prioritare: oxigenoterapie, protezare stomii și incontinență urinară.

Reamintim că de dispozitivele medicale beneficiază persoanele asigurate, în scopul recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza prescripţiei medicale. Ne referim aici la proteze auditive, stomii, dispozitive pentru incontinenţă urinară, proteze pentru membre, orteze, încălţăminte ortopedică, echipamentele pentru oxigenoterapie, cârje, ghete speciale pentru copii sau corsete pentru corectarea poziţiei spatelui şi nu numai. Conform legii, pentru a putea obţine un dispozitiv medical, pacientul sau unul dintre membrii familiei (părinţi, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere însoţită de o serie de documente, la sediul CJAS.

Documentele necesare pentru obţinerea aprobării unui dispozitiv medical sunt: prescripţie medicală eliberată de un medic de specialitate, în care să fie specificată denumirea şi tipul dispozitivului medical, dar şi faptul că deficienţa fizică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv; o audiogramă (tonală şi vocală) pentru proteza auditivă; o biometrie pentru cristaline, adeverinţa de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal etc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3266 secunde