Plata concediilor medicale, cea mai mare provocare a Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa

280
Plata concediilor medicale, cea mai mare provocare a Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa - fondcjas2-1641138048.jpg

Articole de la același autor

Anul 2021 s-a încheiat. A fost un an greu pentru întreaga ţară, nu doar pentru judeţul Constanţa, cu mulţi bolnavi, persoane decedate, diverse probleme etc. În aceste condiţii, unităţile sanitare de la malul mării, toate cabinetele medicale, laboratoarele de analize, au desfăşurat o activitate intensă, pentru care a fost nevoie de finanţele corespunzătoare, bani alocaţi de CJAS.

S-au descurcat acestea cu banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa? Potrivit directorului CJAS, Luminiţa Nagy, alocările bugetare au ţinut pasul cu nevoile judeţului și s-a reușit acoperirea tuturor nevoilor care s-au conturat la nivelul judeţului nostru. Desigur, solicitările venite din partea spitalelor au fost cu mult peste suma contractată cu casa, dar asta pentru că spitalizările Covid au costat foarte mult. „Pentru a acoperi nevoile spitalelor am primit sume suplimentare ce au fost repartizate unităţilor sanitare cu paturi. În acest sens, numai în primele zece luni ale anului au fost alocate 413 milioane de lei. De bani a fost nevoie, desigur, şi pentru lunile noiembrie şi decembrie, când, deşi a scăzut numărul pacienţilor cu Sars-Cov-2, au început să se trateze celelalte patologii, cronicii, pacienţii programaţi. Oricum, din punct de vedere al finanţării de la CNAS, sumele au fost îndestulătoare. Este adevărat că nu am avut paturi, având în vedere ce s-a întâmplat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, în octombrie, şi a trebuit să le redimensionăm, în plin val pandemic, pe celelalte, dar ne-am descurcat”, a declarat directorul, pentru „Cuget liber”.

Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a fost cea legată, însă, de plata concediilor medicale, pentru că după o suferinţă, fie ea provocată de Covid sau o altă boală, angajatul intră în concediu medical. Din păcate, plata acestora a ajuns, la acest moment, la luna octombrie. De fapt, a precizat directorul, plata concediilor medicale a fost cea mai mare problemă cu care s-au confruntat în 2021, din cauza faptului că nu au putut estima câte vor fi emise. „Volumul a fost enorm, la fel ca şi cel de muncă al colegilor care procesează acest tip de concedii, şi aici ne referim la cele de izolare, de carantină, de toate felurile. De asemenea, pentru toate concediile depuse în această perioadă, legiuitorul a permis redepunerea lor după îndeplinirea termenului de 90 de zile, tocmai pentru a se face corecţiile necesare. Pe de altă parte, întârzierile noastre la plată, din lipsă de fonduri, au generat întârzieri de plată de la angajatori către salariaţi. De aici, desigur, am avut multe sesizări la casă. Deci, totul s-a învârtit în jurul concediilor medicale, pentru care s-a achitat până acum suma de 123 milioane de lei şi mai sunt de plată încă vreo 16 milioane”, a subliniat Luminiţa Nagy.

Se pare că, deşi ne aflăm încă în plină pandemie, există o mare rezervă din partea populaţiei de a accesa programele de prevenţie, majoritatea neprezentându-se la medicii de familie pentru a le accesa. Ca urmare, în ultimele patru luni, CJAS a înregistrat doar un consum de 1.225 lei decontaţi pentru prevenţie. De aici concluzia că, fie pacienţii nu se prezintă la medic pentru a-şi face controalele de prevenţie, fie medicii nu le prescriu biletele necesare sau prescriu bilete care nu sunt special pentru prevenţie şi atunci ele se duc pe plafon, însă acelea ar trebui să meargă la adulţii asimptomatici. „Este clar că trebuie să facem prevenţie, pentru că descoperirea unor patologii importante numai aşa se poate face. Impactul pe care medicii de familie îl au asupra populaţiei este covârşitor, dacă ei îşi folosesc bine instrumentele, pentru că ei sunt acolo, îşi cunosc bine pacienţii etc”, a încheiat directorul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4808 secunde