Mai merită să te debranșezi de la sistemul centralizat de încălzire?

4662
58
Mai merită să te debranșezi  de la sistemul centralizat de încălzire? - maimeritasa-1401633130.jpg
Convinși că nu vor mai plăti sute de lei la încălzire, la iarnă, mulți constănțeni s-au hotărât să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare. Ei trebuie să înainteze către RADET Constanța un dosar stufos cu documente și, neapărat, să aibă acordul vecinilor.

Potrivit reprezentanților RADET, cererile pot fi ridicate de la registratura instituției, de pe strada Badea Cârțan nr. 14A. Cererea cuprinde criteriile impuse de legile în vigoare, respectiv Legea nr. 325 din 14 iulie 2006, Legea nr. 230 din 2007 și Ordinul ANRSC 91 din 20 martie 2007. Necompletarea tuturor datelor solicitate în anexele formularului, cât și neprezentarea documentelor necesare enumerate în procedura de debranșare atrag în consecință neaprobarea cererii de deconectare ori debranșare. De asemenea, în cazul în care aveți datorii către RADET, se respinge cererea de deconectare fără să se mai verifice restul documentelor.

Solicitantul trebuie să primească, în prealabil, aprobarea deconectării atât de la asociația de proprietari, cât și de la vecinii cu care are pereți comuni.

Vecinii debranșaților plătesc mai mult la căldură

Conducerea RADET susține însă că debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare nu este, însă, cea mai bună soluție. Dincolo de faptul că orice întrerupere în acest sistem duce la probleme mari în calculul consumului pentru cei rămași în rețea, dar și la creșterea consumului de energie termică la vecinii cu pereți comuni. În cazul în care cel debranșat nu își va încălzi deloc apartamentul sau va menține o temperatură mică, vecinii rămași în sistemul de termoficare vor consuma mai multe gigacalorii pentru a ajunge la o temperatură optimă și, automat, vor avea facturi mai mari la întreținere.

"În blocurile unde nu sunt deconectări, totul este în regulă, iar facturile sunt decente. Problemele apar în blocurile în care numărul deconectărilor este considerabil", explică directorul tehnic al RADET, Liviu Popa.

Tocmai pentru a evita astfel de discrepanțe în consumurile din blocurile de debranșări și nu numai, reprezentanții mai multor asociații de proprietari din Constanța susțin că este necesară elaborarea unei legi prin care proprietarii care nu locuiesc peste iarnă în apartamente sau țin caloriferele închise să fie obligați să mențină o temperatură minimă.

Prețul la gaze va crește continuu

La rândul lor, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Unități Publice susțin că, pe termen lung, debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare se va dovedi o idee păguboasă pentru proprietari.

"Când luăm o asemenea decizie de a monta o centrală termică de apartament, trebuie să luăm foarte multe lucruri în calcul. La nivelul Uniunii Europene se promovează numai sistemul centralizat de încălzire sau răcire. Nicăieri nu veți găsi într-un bloc centrale de apartament. Trebuie să fiți în cunoștință de cauză atunci când vă decideți. Chiar dacă acum pare o afacere bună, trebuie să știți că prețul gazelor va crește în anii următori. Prețul la gaze pentru populație este încă subvenționat, dar veți ajunge să plătiți mult mai mult", i-a sfătuit pe constănțeni Iulian Băndoiu, director Regle-mentări în cadrul ANRSC.

În plus, directorul RADET Liviu Popa susține că sistemul centralizat de încălzire este cel mai sigur.

"Sistemul de termoficare de la Constanța este performant și are printre cele mai mici pierderi. De asemenea, nu este un sistem poluant și este foarte sigur pentru populație", a adăugat Liviu Popa. 

Comentează știrea

58 comentarii. Pagina 1 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 ...6 
Dorel
2 iunie 2014
de ce se maninca rahat la RADET ???

RADETUL NE ASUPRESTE DE $) DE ANI. Apa calda , astepti cite o jumate de ora. Costuri pina la cer. iar minciuna cu lipsa centralelor de incalzire in Europa de vest este uriasa. facturi decente!!!??? este gluma anului.

IONU
2 iunie 2014
PRETUL PIPERAT II SPERIE

SE VEDE TREABA CA FOARTE MULTE PERSOANE DORESC SA SE DEBRANSEZE DE LA RADET SI NU MAI AU EI DE UNDE SA FURE CA DE LA CONSTANTA ESTE CEL MAI MARE PRET PLATIT DE NOI CONTRIBUABILII SI SE MAI LAUDA PRIMARIA CU RADETU :RAJA: SI ALTIIIIII CA DE ESTE CRIZA . GATA DEJA ESTE PREA MULT AJUNGE PINA CIND CRESTETI PRETUL LA UTILITATI ?RUSINEEEE DAR VINE VOTAREA SI TOT AI NOSTRI IES CA DE

Popescu Dorin
2 iunie 2014
Prostia Constantenilor

Dragilor..Ma mir ca dupa atatia ani..constantenii care platesc cel mai mare pret/gigacalorie mai pot fi pacaliti de conducatorii RADET...sunt solutii mult mai bune ...mai ieftine..de ex PANOURILE RADIANTE CU INFRAROSU..mi-am montat la o casa din Centru de 100mp..si am platit 600 de lei/luna..Mi-am montat si un solar pentru apa calda si am terminat cu RADET..acesti profitori pe care i-am îngrășat ani de zile. .care impun 100 de condiții pentru debransari..doar..doar ti se face lehamite si te lasi...Fiecare om e liber sa decidă cum, cand si cat se încălzește. .atat timp cât sunt propietar.Ce inseamna abuzul taxei pe țevile care trec prin casa..ei trebuie sa ne plateasca ca le punem la dispozitie casa noastra pt agentul lor termic..pe care încasează profit pentru toată liota de acolo...Treziti-va ROMANI..

gogu
2 iunie 2014
radet minte

In toate tarile di vest gasesti centrale de apartament. Iar idiotul ala de jurist de la radet sa tina cont ca,daca mai afirma ca vecinul meu consuma mai mult pentru ca eu m-am debransat si am peretii reci ,il pot da in judecata pt instigare la violenta in cazul in care ma bat cu vecinul capusele dracu ,sugeti tot ce se poate .

ath
2 iunie 2014
"Scrizoare" de la un milionar

Multumesc din inima partidului,multumesc tovarasului Liviu Popa,Sfatului Popular Constanta,multumesc in special tovarasului Mazare(Sluga voastra !) pentru grija parinteasca ce ne-o purtati.Ma simt coplesit fata de dagostea si sfaturile voastre "pretenesti".Tovarase Liviu,stimati "preteni" si naș' Mazare,sunt unul din milionarii orasului.Va rog sa-mi permiteti sa ma rastesc la voi ! Eu nu primesc "suventie" pentru ca am venituri mari(sunt baron).Veniturile mele depasesc plafonul stabilit de voi,cu 2 banuti pe membru de familie.Pentru ca am doi banuti in plus,si praf pe clanta usii, am onoarea(Multumesc!) sa platesc caldura pe o luna de iarna , cam la 2/3 din veniturile mele.Sistemul centralizat de incalzire ESTE CEL MAI EFICIENT,am spus si eu de nenumarate ori.Dar ati utat sa mentionati ca un sistem centralizat de incalzire este corect numai in situatia cand s-a realizat si PROGRAMUL CENTRALIZAT de REABILITARE TERMICA A LOCUINTELOR(vezi legea).Un program centralizat nu se poate desfasura fara interventia/conducerea/supravegherea/finantarea administratiei locale(primarie).Nu ati facut-o ! Acum de ce-mi vorbiti de un sistem centralizat de incalzire ? Nu vedeti ca vorbiti prostii ? Ce scoala aveti domn' Popa ?. Am o intrebare catre tatucul Mazare.De ce subventioneaza apartamentele/locuintele care au pierderi de energie(nereabilitate)? De ce subventioneaza risipa de energie ? Domnule Liviu,cred ca voi fi primul care va sparge gheata.In curand,o sa primiti o adresa/instiintare scrisa de la mine,prin care va fac cunoscut ca veniturile mele nu-mi permit sa platesc energia termica la pretul cerut de RADET,ca va invit sa ma deconectati si daca nu ma deconectati o faceti pe raspunderea voastra.Ati vazut ? Mi nu-mi trebuie un "dosar stufos".Domnule Liviu,domnilor juristi/judecatori din Constanta,iubite Mazare,va rog sa-mi explicati un lucru.Va rog sa-mi spuneti care articol de lege sau lege ma obliga pe mine sa cumpar portocale cand eu v-am dat scris ca nu am bani de portocale si ca-mi doresc numai o legatura de pastarnac ? De ce ma obligati sa cumpar urzici de la city mall, cand eu vreau sa cumpar usturoi de la precupete ? De ce ma obligatgi sa cumpar caldura de la voi daca eu nu vreau ? Unde gasesc legea aia ?

Patitul
2 iunie 2014
Rea vointa

4 camere,bloc reabilitat termic,repartitoare, iarana 22 grade in camere,lift.....Cel mai mult ,in iarna asta -platit 390 lei(incluzand toate cheltuielile administrative,inclusiv caldura),Punct termic reabilitata 100 % la 100%.ASA CA LASATI ,bla,blaul CU ANTI INCALZIRE CENTRALIZATA .Intamplator ,am avut discutii cu o familie de nemti(intamplator dintr-un oras din Germania!!)---tot cu incalzire centralizata si, e bine .....Si,da-platesti si incalzirea peretilor celor care stau in frig-vecinii tai

Patitul
2 iunie 2014
Rea vointa

P.S.: nu beneficiez de ajutor incalzire....

Robert
2 iunie 2014
subiect ancheta jurnalistica si nu numai

acest RADET este in pragul colapsului, condus de un viitor puscarias si o nulitate precum acest Popa, ambii numiti politic, ce si-au aranjat examene de ocuparea posturilor in martie 2014,(aceste posturi fiind vacante in perioada 2012- martie 2014 si implicit deciziile acestora nule, incluzand aici si contractele de furnizare a agentului termic cu consumatorii. se poate, inca, vedea pe site-ul lor golania cu concursul aranjat) Consiliul Municipal neorganizand concurs in urma alegerilor locale din 2012. datorita incompetentei crase de care dau dovada, acesti 2 indivizi nu au nicio viziune a dezvoltarii sistemului centralizat, singura lor contributie fiind ingrosarea dosarului de debransare, care nu face altceva decat sa inversuneze si mai mult consumatorul in luarea deciziei de deconectare. deasemenea, modul de conducere a viitorului puscarias prin unealta pupincurista numita Popa, [pompos denumit director de productie, in realitate individul neavand nimic in comun cu termoficarea, singura lui calitate fiind de membru in Consilul local PSD], in interiorul regiei, se bazeaza pe abuzuri si harturiri extreme, avand sprijinul politicului local ce le-au dat mana libera in schimbul angajarilor neamurilor proaste pe tot soiul de functii.

MY
2 iunie 2014
RADET - sponsor al HCM

Da , sa ramanem la RADET ca sa sponsorizam echipa de handbal HCM ... !

locatar cu centrala pe gaze
2 iunie 2014
RADET SMECHERUL

Cel mai mult am platit in aceasta iarna 310 lei, in care sunt incluse toate cheltuielile, inclusiv gazele de la aragaz(stiti cat costa o butelie, iar pe noi ne tine o luna). Vecinii de la un etaj superior, tot la 4 camere au platit peste 1200 lei. De ce mananca RADET ce nu trebuie. Si daca scumpesc gazele cu 50%, tot nu ajungem la preturile lor la incalzire.

58 comentarii. Pagina 1 din 6. Click pe pagina dorită : 1 2 ...6 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.447 secunde