Majorările salariale din Sănătate, amânate din nou! "Nu este normal ca unii angajaţi să rămână cu veniturile blocate"

1395

Articole de la același autor

Membrii Sindicatului Sanitas luptă, în continuare, pentru drepturile ce li se cuvin. Cu toate acestea, ei se confruntă, în mod constant, cu piedici, din cauza cărora nu reuşesc să obţină ce vor. De data aceasta, au precizat reprezentanţii sindicatului, Curtea Constituţională nu este de acord cu legea care prevede majorări salariale ce ar fi trebuit să fie puse în practică începând cu data de 1 iulie, pentru personalul bugetar.

Aceştia se așteptau ca de la 1 iulie să intre în vigoare legea care prevede acordarea majorărilor salariale cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, pentru salariații din Sănătate și Asistență Socială. Ne referim la o lege adoptată în data de 7 iunie 2022, prin care se restabilesc doar parțial drepturile salariale de care ar fi trebuit să beneficieze angajații din sistemul sanitar, și asta încă de acum un an și jumătate, în condițiile în care Legea salarizării bugetare ar fi fost respectată întocmai. „Este adevărat că Uniunea Salvați România a anunțat, încă din ziua votării proiectelor de lege, că va depune o sesizare la Curtea Constituţională (CCR) cu privire la această lege, dar ne-am așteptat ca CCR să dea dovadă de maturitate și să dea un răspuns competent sesizărilor USR într-un interval de tip rezonabil, care să permită promulgarea și apoi punerea în aplicare a legii. Din păcate, Curtea Constituțională a decis să amâne pentru luna septembrie dezbaterile asupra sesizării de neconstituționalitate depuse de USR. Nu înțelegem rostul acestei amânări, dar atragem public atenția că, prin decizia luată, Curtea Constituțională devine părtașă la încălcarea continuă a drepturilor salariale de care ar trebui să beneficieze angajații din Sănătate, și nu numai, conform Legii-cadru a salarizării personalului bugetar. Dacă subiectul va fi reluat abia în septembrie, înseamnă că majorările salariale ar putea să intre în vigoare, cel mai devreme, începând cu luna octombrie. În aceste condiţii, Federația Sanitas consideră inacceptabilă această situație. În consecință, cerem guvernului să ia act de decizia Curții Constituționale și să găsească o soluție pentru ca majorările salariale să fie acordate angajaților din sistemul public începând cu data prevăzută de lege, respectiv 1 iulie”, au precizat sindicaliştii Sanitas.

Potrivit preşedintelui Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare, urmează să aibă loc o întâlnire cu Guvernul României şi, în special, cu premierul Nicolae Ciucă.

„Aşteptăm cu interes întâlnirea cu guvernul, să vedem dacă se mai pot face şi alte demersuri şi dacă se mai pot obţine rezultate, pentru a se îndrepta aceste inechităţi, pentru că nu este normal ca o parte dintre salariaţii din asistenţă socială să rămână cu veniturile blocate, undeva la mijlocul grilei, iar ceilalţi să fie la maximul grilei. Noi facem referire la personalul auxiliar şi personalul tehnic-administrativ”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4715 secunde