Nu au mai răbdat și au ieșit în stradă! "Salarizarea discriminatorie a tensionat relațiile de muncă"

1406
1
Cadrele medicale nu se dau bătute și continuă protestele, pentru a intra în posesia drepturilor ce li se cuvin. În acest sens, Sindicatul Sanitas Constanța a participat în cursul zilei de miercuri, 15 iunie, cu 800 de membri, la mitingul organizat în Piața Victoriei din capitală. Aici, sindicaliștii au protestat pentru susţinerea mai multor revendicări.



În primul rând, ei își doresc aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și din Asistență Socială. Spunem asta pentru că în Sănătate și Asistența Socială, modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită și discriminatorie față de ceilalți bugetari. „Suntem singura familie ocupațională care are patru modalităţi de salarizare, și anume: medicii, asistenții medicali, ambulanțierii/șoferii autosanitară au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022, încă din luna martie 2018. În a doua categorie intră farmaciștii, biologii, biochimiștii, fiziokinetoterapeuţii, psihologii, fizicienii și alte categorii, care au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022, începând cu luna iulie 2020. Aceste categorii profesionale din Asistență Socială nu au beneficiat de aceste majorări. Apoi, sunt asistenții sociali, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, registratorii, bioinginerii, care au primit creșteri nesemnificative în două tranșe în anii 2019, 2020 și, în ianuarie, un sfert din diferența până la salariul din 2022. Ultimii pe listă sunt cei din personalul TESA, care au primit doar două tranșe cu sume nesemnificative (2019, 2020). Toate sporurile sunt înghețate la salariul din decembrie 2018, exceptând prima categorie, unde sporul de condiții de muncă este plătit la salariul actual.

Salarizarea discriminatorie a personalului ce lucrează în același loc de muncă, personal ce face parte din aceeaşi echipă, stresul imens, epuizarea generată de pandemie și nerespectarea legii salarizării au tensionat relațiile de muncă, afectând direct coeziunea și buna funcționare a echipei”, au declarat reprezentanţii Sanitas Constanţa.

Ei au precizat că îşi doresc şi asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat. Toate acestea în condiţiile în care, spun ei, dintre toate sectoarele publice, doar în Sănătate și Asistenţă Socială se acordă voucherele de vacanță din bugetele proprii ale unităților, în timp ce pentru toți ceilalți bugetari acestea sunt finanțate de la bugetul de stat. De asemenea, sindicaliştii cer plafonarea sporurilor la maximum 20% din salariul de bază, pentru fiecare salariat din Sănătate sau Asistenţă Socială. „În cele două sectoare, sporurile pentru asigurarea continuității (spor de noapte, spor pentru sâmbete, duminici și sărbători legale) depășesc procentul de 20%, în acest procent fiind inclus și sporul de condiții de muncă, ce va fi calculat în sumă fixă din salariul minim brut pe țară. Aceste măsuri vor reduce considerabil veniturile tuturor salariaților din Sănătate și Asistență Socială. Reamintim că, în celelalte țări din Uniunea Europeană, munca prestată în timpul nopții și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale este plătită suplimentar și consistent, fără ca această plată să fie încadrată ca spor, iar salarizarea se face distinct pe fiecare loc de muncă, în funcție de condițiile de muncă existente. Considerăm că este oportun ca partenerii sociali să se așeze la masa dialogului și solicităm Guvernului României demararea de negocieri reale, transparente și constructive pentru rezolvarea revendicărilor Sanitas, în vederea rezolvării discriminărilor și menținerii climatului de pace socială”, au subliniat membrii Sindicatului Sanitas.



Comentează știrea

fani
16 iunie 2022
hotia

Numai ei ? Pensiile modificate discriminatoriu (se maresc DOAR cele mai mici) nu afecteaza pe nimeni ? Ce tara de natangi

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3052 secunde