Otravă curată!

Mâncarea de la Auchan a băgat 18 persoane în spital. Comisarii OPC au găsit peste 140 kg de preparate alterate

1028
1

Articole de la același autor

Crăciun cu ghinion pentru 18 constănțeni care nu au putut nici să guste din bunătățile tradiționale, după ce s-au îmbolnăvit chiar în Ajun, de la mâncarea cumpărată din Auchan. Aceștia au consumat diferite preparate de la sectorul de gastronomie al hipermaketului și au ajuns la spital.

Pe data de 23 decembrie a fost de-clanșat un control de rutină în sectorul de gastronomie al Auchan, deoarece două persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli infecțioase Constanța cu simptome specifice toxiinfecției alimentare. Ulterior, pe 26 decembrie, un ofițer de serviciu al DSP Con-stanța a fost anunțat

că există un focar de toxiinfecție alimentară, în urma prezentării altor șase persoane la camera de gardă a aceleiași unități sanitare. Ulterior, la ordinul directorului general al Autorității Naționale pentru Pro-tecția Consumatorilor, Paul Anghel, la fața locului au ajuns și comisarii OPC, iar inspectorii sanitar-veterinari s-au autosesizat.

"Pe 23 decembrie a fost efectuat un control de rutină la blocul alimentar al sectorului de gastronomie, după ce două persoane, soț și soție, dintr-o localitate din Pitești, au consumat musaca cu cartofi și carne și respectiv cartofi prăjiți cu aripioare de pui de la Auchan. Nu s-a putut dovedi că au făcut toxiinfecție alimentară, deoarece au consumat și carne de porc de la cunoștințele sau rudele la care au venit la Constanța și s-a presupus că aceasta era infestată. Pe data de 26 decembrie a fost declanșată o anchetă după ce alți 6 pacienți au ajuns la spital în urma consumului de musaca și cartofi prăjiți cu aripioare, tot din cadrul hipermarketului", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Suzan Ibram, specialist epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică

din Constanța.

Mâncare expirată și pește împuțit!

De asemenea, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, coordonată de comisarul șef adjunct Cornel Radu, s-a deplasat în cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie, la sectorul de gastronomie aparținând hipermarketului Auchan din incinta Mari-timo Shopping Center.

"În urma verificărilor, s-a găsit la comercializare o cantitate de 15,3 kilograme de preparate culinare, precum orez sârbesc, piure de cartofi, paste cu pui, piept de pui rotisat, cotlet la grătar, care nu respectă condițiile de depozitare. De asemenea, în spațiul de depozitare s-a găsit o cantitate de 98,53 de kilograme de piftie de curcan, piftie de porc, ruladă de spanac cu brânză, carne fiartă de porc, carne la garniță, cremă de zahăr ars, toate având data durabilității minimale depășită. De asemenea, în spațiul de depozitare se afla o cantitate de 26,4 kilograme de materie primă, precum merluciu, file de somon, medalion somon, păstrăv, cu etichete reprezentând data decongelării 23 decembrie 2015, la care decongelarea s-a făcut în condiții improprii, adică scufundate în apă, ce a dus la deprecierea acestora, produsele având miros necorespunzător. Întreaga cantitate de preparate culinare și materie primă, mai bine de 140 de kilograme, a fost oprită definitiv de la comercializare și retrasă din circuitul consumului uman", explică Cornel Radu, comisarul șef adjunct al CJPC Constanța.

Pentru deficiențele constatate, SC Auchan România SA a fost sancționată contravențional cu o amendă de 30.000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor.

Trei pacienți, încă internați

Din cei 18 pacienți care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța pe data de 23 decembrie, 3 sunt încă spitalizați și tratați pentru enterocolită. Medicii spun că aceștia vor rămâne sub supraveghere medicală până când starea le va permite externarea. "Sunt încă spitalizați trei pacienți care au avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare", a precizat dr. Stella Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.

Se pare că toți cei 18 pacienți au consumat musaca cu carne și cartofi, cartofi prăjiți cu carne de pasăre, plăcintă cu carne și gordon bleu. "La un interval cuprins între 4 și 16 ore de la consum, pacienții au început să prezinte simptomatologia specifică toxiinfecției alimentare: stări de vomă, vărsături, greață, febră, dureri de cap, crampe abdominale și s-au prezentat la spital. Unii dintre ei au ajuns la spital abia pe 24 decembrie, pentru că au încercat să își reducă simptomele cu ceaiuri și furazolidon. Unul dintre pacienți a ajuns la Spitalul Cernavodă, a stat internat, însă din cauză că simptomatologia nu a regresat, a fost trimis la Spitalul de Infecțioase Constanța. Pacienții sunt din Constanța, Medgidia, Cobadin, Mangalia și Pitești. Pe data de 25 decembrie mai erau internați opt pacienți, trei fiind în stare ceva mai gravă. Pe data de 26 decembrie au fost recoltate probe atât de la personal, cât și din blocul alimentar și așteptăm ca marți să avem deja primele rezultate. Poate fi vorba despre orice germen: salmonella, stafilococ, clepsiela sau E-coli", a mai spus dr. Suzan Ibram, specialist epidemiolog în cadrul DSP Constanța.

Până la închiderea ediției, conducerea Auchan Constanța nu a transmis niciun punct de vedere referitor la cele întâmplate sau la produsele neconforme descoperite de comisari.

Comentează știrea

Ordinari corupti
28 decembrie 2015
Imbolnaviti oamenii ca OPC va lasa in pace. Ei stau la birouri.

Exista vreun hipermarchet care sa nu bage in mancarea gatita pe care o vand produsele expirate din acel magazin ? OPC si DSP verifica numai dupa ce se intampla astfel de tragedii, nu inainte- ca sa previna. DNA ar trebui sa vada cauzele. De ce nu sunt verificati PERIODIC acesti nenorociti si managerii demisi si sanctionati drastic ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.476 secunde