Mare parte din populația UE apreciază rolul științei și tehnologiei în societate

241
Mare parte din populația UE apreciază rolul științei și tehnologiei în societate - 86dinpopulatiaueapreciazarolulst-1632649401.jpg

Articole de la același autor

9 din 10 cetățeni ai Uniunii Europene (respectiv 86% din populația comunitară) apreciază ca fiind pozitivă influența generală exercitată de știință și tehnologie, arată un recent sondaj Eurobarometru.

Ei se așteaptă ca o serie de tehnologii aflate în curs de dezvoltare să aibă un efect pozitiv asupra modului nostru de viață în următorii 20 de ani: în special, energia solară (92%), vaccinurile și combaterea bolilor infecțioase (86%) și inteligența artificială (61%).


În plus, rezultatele indică un nivel ridicat de interes pentru știință și tehnologie (82%) și dorința cetățenilor de a afla mai multe despre acestea în locuri precum primării, muzee și biblioteci (54%). În multe domenii, interesul, așteptările și angajamentul cetățenilor UE față de știință și tehnologie au crescut în ultimii ani. Atunci când sunt întrebați în ce domenii cercetarea și inovarea pot aduce o schimbare, respondenții menționează cel mai adesea medicina și asistența medicală, precum și lupta împotriva schimbărilor climatice. Aceste rezultate sunt în concordanță cu interesul din ce în ce mai mare față de noile descoperiri medicale, care a crescut de la 82% la 86% din 2010 până în prezent.


Mulți cetățeni ai UE consideră că știința și tehnologia contribuie în principal la îmbunătățirea calității vieții celor care au deja o situație privilegiată (57%) și nu acordă suficientă atenție diferențelor dintre nevoile femeilor și cele ale bărbaților (23%). Mai mult de jumătate dintre aceștia consideră că cercetătorii din China (58%), SUA (57%) și Japonia (54%) sunt înaintea cercetătorilor din UE în ceea ce privește realizarea de descoperiri științifice. Nivelurile de cunoștințe științifice indică, de asemenea, diferențe mari între diferitele părți ale societății.


Cetățenii UE au o opinie pozitivă privind oamenii de știință și caracteristicile lor definitorii, cum ar fi inteligența (89%), credibilitatea (68%) și disponibilitatea de a colabora (66%). Peste două treimi (68%) consideră că oamenii de știință ar trebui să intervină în dezbaterile politice pentru a se asigura că deciziile țin seama de probele științifice.


Pentru majoritatea cetățenilor UE, principala sursă de informare cu privire la evoluțiile din domeniul științei și tehnologiei este televiziunea (63%), urmată de rețelele sociale online și bloguri (29%) și de ziarele online sau tipărite (24%). Marea majoritate (85%) consideră că interesul tinerilor față de știință este esențial pentru un viitor prosper. În plus, majoritatea consideră că implicarea nespecialiștilor în cercetare și inovare garantează că știința și tehnologia răspund nevoilor și valorilor societății (61%).

Aproape trei sferturi (72%) dintre respondenți consideră că guvernele ar trebui să se asigure că noile tehnologii aduc beneficii tuturor, iar peste trei sferturi (79%) consideră că guvernele ar trebui să implice întreprinderile private în combaterea schimbărilor climatice.La sondaj au participat 37.103 respondenți din 38 de țări, inclusiv state membre UE, țări implicate în procesul de aderare la UE, state AELS și Regatul Unit. Studiul s-a desfășurat în perioada 13 aprilie – 10 mai 2021, fiind efectuat în principal prin interviuri față în față


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2943 secunde