Călăii spațiilor verzi, loviți unde-i doare mai tare

Mașinăria de autorizații de construcție, zdruncinată din temelii!

3159
14
Prin "grija" administrației locale, Constanța a fost măcelărită de la un capăt la altul în ultimii ani. Foștii șefi din primărie spuneau

că asta înseamnă dezvoltare, însă constănțenii au simțit-o pe propria piele ca un atentat la sănătatea și viața lor.

Au văzut cum le sunt betonate grădinițele din fața blocurilor, au văzut cum le sunt distruse parcurile, au văzut cum le-au crescut alte blocuri chiar în fața ferestrelor lor. Unii s-au războit cu primăria și au pierdut, alții nici nu au mai încercat, descurajați. Au fost însă și locuitori care nu s-au lăsat intimidați, au dat în judecată autoritățile și… au câștigat. Iar acum sunt un exemplu pentru ceilalți.

Recent, mai mulți locatari din zona Tomis Nord s-au trezit cu un anunț pe spațiul verde de lângă blocurile lor, prin care erau informați că acolo urmează să se ridice un turn. Oamenii s-au scandalizat, dar mai mult între ei, majoritatea fiind vârstnici neștiind ce să facă mai departe.

"Am văzut că vor să construiască un bloc, între blocurile noastre. Dar aici a fost teren liber de pe vremea lui Ceaușescu, de când s-au construit blocurile noastre. Se vede că toate au fost făcute aerisit, cu spațiu suficient între ele, astfel încât să avem și ceva iarbă, o mică grădină. Noi am pus flori și copaci aici acum 30 de ani, iar cineva vine și spune că este terenul lui și vrea să construiască un bloc. Păi cum vine asta? Asta este grădina noastră, a locatarilor din zonă!", ne-a spus, revoltat, unul din proprietarii din blocul învecinat.

Asociație pentru lupta împotriva abuzurilor "imobiliare"

Oamenii sunt supărați și au anunțat că nu vor lăsa niciun utilaj să intre în grădina lor. Dar, pe principiul "câinii latră, ursul merge", proprietarul își vede în continuare de autorizații și certificate.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care se trezesc cu astfel de viitoare șantiere chiar sub ferestrele lor, un avocat constănțean a anunțat că vrea să constituie o asociație locală.

"Intenționez să înființez o asociație care să lupte pe toate căile permise de lege pentru protecția mediului înconjurător, pentru respectarea și îmbunătățirea reglementărilor urbanistice și împotriva abuzurilor administrației publice", a spus avocatul Stelian Cristian Ion.

Acesta a dat în judecată de curând Primăria Constanța, pentru că nu i-a fost permis să consulte autorizația de construire pentru un bloc ce se ridica în imediata apropiere a locuinței sale. Evident, a câștigat, creând astfel un precedent periculos pentru primărie, dar în favoarea cetățenilor.

"Să zicem că atunci nu a fost vorba de rea credință, ci de neștiința unor juriști din primărie… Din acest moment, însă, primarul și funcționarii din urbanism nu vor mai putea invoca neștiința și vor trebui să-și schimbe atitudinea și reaua practică, permițând accesul publicului la autorizațiile de constru-ire pe care le emit", a scris avocatul, pe contul său de Facebook.

Agenția de Mediu Constanța, direct răspunzătoare

Însă consideră că nu doar Primăria Constanța este răspunzătoare pen-tru măcelul spațiilor verzi din municipiu.

"Am convingerea că, fără «complicitatea» Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, multe dintre construcțiile ridicate abuziv în Constanța pe spațiile verzi nu ar fi existat", a mai spus avocatul.

Potrivit acestuia, pe 27 iunie 2016, a rămas definitivă sentința de anulare a unui act emis de APM Constanța în sprijinul defrișării unei suprafețe de aproximativ 4.700 de metri pătrați de spațiu verde din Tomis Nord, zona Suceava.

"Din considerentele hotărârii judecătorești reiese clar abuzul: nu s-a respectat procedura consultării publice, iar actul emis de APM Constanța nu este motivat corespunzător. Altfel, cei de la APM sunt foarte sensibili la critici și se inflamează atunci când îți permiți să afirmi în instanță că această instituție, în loc să acționeze pentru protecția mediului, acționează uneori împotriva mediului înconjurător, în sprijinul abuzurilor comise de primărie la presiunea «investitorilor imobiliari»", a completat Stelian Cristian Ion.

v v v

În urmă cu câteva luni, și alți constănțeni au reușit să zdruncine mașinăria de autorizații de construcție a Primăriei Constanța, obținând în instanță anularea unui PUZ pentru un teren verde de pe bulevardul Tomis, unde urma să fie ridicate două blocuri de câte șapte etaje. Recent, alte PUZ-uri au fost modificate tocmai datorită poziției luată de locatarii din zonă.

Așadar, cutia Pandorei a fost deschisă, iar constănțenii aproape că nu mai au nicio scuză să nu se implice atunci când simt că sunt victimele unui abuz "imobiliar". Totul este să fie uniți, să reacționeze, să bombardeze autoritățile cu solicitări, cu hârtii și cu argumente, să nu mai "înghită" distrugerea spațiilor verzi cu autorizații date la limita legii sau chiar ilegale. 

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Alina
1 iulie 2016
Mergeti dv la ei!

Dl avocat sa faca bine sa vb.cu oamenii,sa le deseneze ca a mai castigat o astfel de actiune si ca ii poate sustine in instanta.De unde sa stie batranii de existenta dv, domnule avocat,daca nu va faceti publicitate?credeti ca batranii din Tomis Nord citesc ziarul?ma indoiesc

Tomis Nord
1 iulie 2016
Pedepsirea celor vinovati

Dl. avocat ,vrem pedepsirea celor vinovati ptr aceste fapte.Mergeti la DNA Bucuresti si depuneti memorii si plangeri, mergeti la ANAF in Bucuresti si cereti sa fie verificate toate aceste firme care au construit ilegal,incepand de la firmele de imobiliare pana la cele care au construit. Sfatul meu este sa mergeti direct la Bucuresti,ptr ca cei din Constanta ori sunt incompetenti ori sunt corupti.Acest non-combat al celor de la DNA Constanta impotriva coruptilor din Primarie,CJC, ABADL etc ma duce cu gandul la interviul acordat de Kovesi , cand a afirmat ca exista corupti si printre procurorii DNA. PS.Ati vazut cat timp le-a trebuit celor de la DNA cu Papari de la ABADL.A trebuit sa fie o revolta a cetatenilor si turistilor cu postarea pozelor si filmelor pe net ,ptr ca procurorii DNA C-ta sa se duca in control la ABADL.Pana acum,cu toate ca presa constantean a tot scris despre neregulile si matrapazlacurile de la ABADL, facute de Papari si gasca lui de corupti,iar procurorii DNA C-ta au facut non - combat.De ce?

Florin
1 iulie 2016
Bani in plus!

Lucrezi acasă la tine! Trebuie doar să ai un calculator și internet! Cel mai bun program de câștigat bani! Te hotărăști și câștigi! Începi imediat și câștigi imediat! Convinge-te ! Inscrie-te gratuit pe:http://bit.ly/293Uzt8

hm
1 iulie 2016
O turma de Boi

Toti acei oameni acum suparati se revolta doar cand primaria le pune un bloc la un metru in fata celui in care locuiesc, altfel voteaza clanul Mazare cu toata forta si sa te fereasca Dumnezeu sa le spui ceva ca sar ca arsi... isi merita soarta!

Craii de Curte Veche
1 iulie 2016
Nu avem in singe revolta

Noi sintem cei din balada Miorita. Nu ne revoltam de loc pentru drepturile noastre. Sintem un popor needeucat.

drfesc
1 iulie 2016
urbanism

Astea sint autorizatiile date de Mazare, cu spaga putyernica. De aceea a si plecat arhitecta sefa...

Nazi
1 iulie 2016
Opinie

Baieti spaga e 50000€ etajul, va tine buzunarul bagativa peste ei faceti un reportaj si pentru strazile Bobescu, Kirculescu.

europeanu
1 iulie 2016
Adevarul

Problema e alta.Atata timp cat cei care dau asfel de aprobari nu infunda puscaria,se vor da autorizatii pe banda rulanta.Consiliul local e format numai din hoti,spagagii si puturosi.In frunte cu hotul fagadau.

Eusiiareu
1 iulie 2016
Ilegalitati in autorizatii

De ce inchisoare ??? Nici gand ! Amenzi uriase ( mai mari decat spaga primita ) din buzunarul propriu , pentru fiecare autorizatie de constructie ilegala ,abuziva !

Răspuns la: Adevarul
Adăugat de : europeanu, 1 iulie 2016
Problema e alta.Atata timp cat cei care dau asfel de aprobari nu infunda puscaria,se vor da autorizatii pe banda rulanta.Consiliul local e format...
avocat
1 iulie 2016
avocatul formuleaza orice plangere/sesizare insa ..pe bani

Pentru Alina si Tomis Nord, sa nu aveti reprezentarea ca avocatul daca nu este platit sa va autosesiza , sau, va reprezinte interesele cuiva gratis!!!. Din oficiu, nu va sesiza niciun avocat. Asadar, si sunt de acord, sa infiintati asociatia(probabil a luat exemplul de la avocatul Sofonie Marian care a constituit Asociatia Pagubitilor VECTRA) si sa procedati ca atare. SUCCES, cu toate ca nu va fi usor......dupa ce I-ati votat din nou!

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 1.3881 secunde