Călăii spațiilor verzi, loviți unde-i doare mai tare

Mașinăria de autorizații de construcție, zdruncinată din temelii!

3159
14
Prin "grija" administrației locale, Constanța a fost măcelărită de la un capăt la altul în ultimii ani. Foștii șefi din primărie spuneau

că asta înseamnă dezvoltare, însă constănțenii au simțit-o pe propria piele ca un atentat la sănătatea și viața lor.

Au văzut cum le sunt betonate grădinițele din fața blocurilor, au văzut cum le sunt distruse parcurile, au văzut cum le-au crescut alte blocuri chiar în fața ferestrelor lor. Unii s-au războit cu primăria și au pierdut, alții nici nu au mai încercat, descurajați. Au fost însă și locuitori care nu s-au lăsat intimidați, au dat în judecată autoritățile și… au câștigat. Iar acum sunt un exemplu pentru ceilalți.

Recent, mai mulți locatari din zona Tomis Nord s-au trezit cu un anunț pe spațiul verde de lângă blocurile lor, prin care erau informați că acolo urmează să se ridice un turn. Oamenii s-au scandalizat, dar mai mult între ei, majoritatea fiind vârstnici neștiind ce să facă mai departe.

"Am văzut că vor să construiască un bloc, între blocurile noastre. Dar aici a fost teren liber de pe vremea lui Ceaușescu, de când s-au construit blocurile noastre. Se vede că toate au fost făcute aerisit, cu spațiu suficient între ele, astfel încât să avem și ceva iarbă, o mică grădină. Noi am pus flori și copaci aici acum 30 de ani, iar cineva vine și spune că este terenul lui și vrea să construiască un bloc. Păi cum vine asta? Asta este grădina noastră, a locatarilor din zonă!", ne-a spus, revoltat, unul din proprietarii din blocul învecinat.

Asociație pentru lupta împotriva abuzurilor "imobiliare"

Oamenii sunt supărați și au anunțat că nu vor lăsa niciun utilaj să intre în grădina lor. Dar, pe principiul "câinii latră, ursul merge", proprietarul își vede în continuare de autorizații și certificate.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care se trezesc cu astfel de viitoare șantiere chiar sub ferestrele lor, un avocat constănțean a anunțat că vrea să constituie o asociație locală.

"Intenționez să înființez o asociație care să lupte pe toate căile permise de lege pentru protecția mediului înconjurător, pentru respectarea și îmbunătățirea reglementărilor urbanistice și împotriva abuzurilor administrației publice", a spus avocatul Stelian Cristian Ion.

Acesta a dat în judecată de curând Primăria Constanța, pentru că nu i-a fost permis să consulte autorizația de construire pentru un bloc ce se ridica în imediata apropiere a locuinței sale. Evident, a câștigat, creând astfel un precedent periculos pentru primărie, dar în favoarea cetățenilor.

"Să zicem că atunci nu a fost vorba de rea credință, ci de neștiința unor juriști din primărie… Din acest moment, însă, primarul și funcționarii din urbanism nu vor mai putea invoca neștiința și vor trebui să-și schimbe atitudinea și reaua practică, permițând accesul publicului la autorizațiile de constru-ire pe care le emit", a scris avocatul, pe contul său de Facebook.

Agenția de Mediu Constanța, direct răspunzătoare

Însă consideră că nu doar Primăria Constanța este răspunzătoare pen-tru măcelul spațiilor verzi din municipiu.

"Am convingerea că, fără «complicitatea» Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, multe dintre construcțiile ridicate abuziv în Constanța pe spațiile verzi nu ar fi existat", a mai spus avocatul.

Potrivit acestuia, pe 27 iunie 2016, a rămas definitivă sentința de anulare a unui act emis de APM Constanța în sprijinul defrișării unei suprafețe de aproximativ 4.700 de metri pătrați de spațiu verde din Tomis Nord, zona Suceava.

"Din considerentele hotărârii judecătorești reiese clar abuzul: nu s-a respectat procedura consultării publice, iar actul emis de APM Constanța nu este motivat corespunzător. Altfel, cei de la APM sunt foarte sensibili la critici și se inflamează atunci când îți permiți să afirmi în instanță că această instituție, în loc să acționeze pentru protecția mediului, acționează uneori împotriva mediului înconjurător, în sprijinul abuzurilor comise de primărie la presiunea «investitorilor imobiliari»", a completat Stelian Cristian Ion.

v v v

În urmă cu câteva luni, și alți constănțeni au reușit să zdruncine mașinăria de autorizații de construcție a Primăriei Constanța, obținând în instanță anularea unui PUZ pentru un teren verde de pe bulevardul Tomis, unde urma să fie ridicate două blocuri de câte șapte etaje. Recent, alte PUZ-uri au fost modificate tocmai datorită poziției luată de locatarii din zonă.

Așadar, cutia Pandorei a fost deschisă, iar constănțenii aproape că nu mai au nicio scuză să nu se implice atunci când simt că sunt victimele unui abuz "imobiliar". Totul este să fie uniți, să reacționeze, să bombardeze autoritățile cu solicitări, cu hârtii și cu argumente, să nu mai "înghită" distrugerea spațiilor verzi cu autorizații date la limita legii sau chiar ilegale. 

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
pagubit VECTRA
1 iulie 2016
Va recomnad sa luati legatura cu Avoactul Marian Sofronie

Este adevaatr faptul ca dl Avocat Sofronie Marian, a constituit Asociatia Pagubitilor Vectra, din care fac parte si eu, inca din anul 2009. Cunoaste foarte bine ce inseamna sa lucreze cu oamenii in asociatie de pagubiti, ori care au interese in general, si a am avut actiuni castigate inculsiv condamnarea pe fond la Tribunalul Constanta, a inculpatilor la cate 18-20 de ani de inchisoare din dosarul Vectra(puteti verifica Dosar nr.15074/118/2012).Asdar, va recomand sa luati legatura cu avocatul Sofronie Marian, sau macar cu unul dintre membrii Asociatiei Pagubitilor Vectra, ca sa stiti despre ce este vorba.

alt pagubit Vectra
1 iulie 2016
Arec dreptate pagubitul Vectra

ARE DREPTATE COPAGGUBITUL DIN DOSARUL VECTRA, Asociati-va si veti avea mari sanse de reusita!!!! Daca va plangeti pe forumuri, nu rezolvati absolut NIMIC!!!!

DODO
1 iulie 2016
ce urmeaza ?

avem vinovati, stim ilegalitatile, acum VREM PEDEPSE pentru cei responsabili . Din pacate ,multe prostii facute sint ireversibile si noi trebuie sa le suportam

vasi
1 iulie 2016
o practica uzuala

o smecherie practicata de dezvoltatori in cirdasie cu primaria si inspectoratul in constructii este ca se lua autorizatie pentru bloc de n etaje si se construia n+1sau 2 fara ca la receptia lucrarii sa ,,observe ,,cineva care semna Asta mai ales in cartierul Compozitorilor

14 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.3519 secunde