Constanța, oraș monitorizat video? Intersecțiile mari și zonele aglomerate, primele vizate

3047
8
Constanța, oraș monitorizat video? Intersecțiile mari și zonele aglomerate, primele vizate - constantaorasmonitorizat-1466522330.jpg
Primăria și Poliția municipiului Constanța lucrează la implementarea unui sistem de monitorizare video a întregului oraș. Administrația locală are în vedere achiziționarea, cu ajutorul fondurilor europene, a unor camere de supraveghere performante, care vor fi instalate în mai multe părți ale orașului.

Din punctul de vedere al comandantului Poliției Municipiului Constanța, statistic, orașul este unul sigur, prin prisma reducerii numărului de infracțiuni comise în stradă. "Din punct de vedere statistic, și nu numai, Constanța este un oraș sigur. Dacă ne referim la infracționalitatea stradală, Constanța are minus 35% față de aceeași perioadă a anului trecut. Când spun asta, mă refer la violențe, furturi din societăți comerciale, din autoturisme, buzunare și așa mai departe. Pe de altă parte, există și evenimente izolate, cum a fost cel de la Delfinariu, regretabil. Nu a fost cu premeditare, nu aveai de unde să știi ce se pregătea să facă", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisar șef Tudorel Dogaru, șeful Poliției Municipiului Constanța.

Sistem de monitorizare și dispecerat

Poliția Municipiului Constanța a fost solicitată să-și exprime un punct de vedere privind implementarea sistemului de monitorizare pe raza orașului Constanța. Se vor avea în vedere anumite obiective, cât și realizarea lor, pentru accesarea fondurilor europene. "Când planul va fi terminat, va avea în componență și un sistem de monitorizare. Camerele de supraveghere vor fi amplasate în punctele de importanță maximă, în intersecțiile mari și nu numai. Va fi făcut și un dispecerat, care va anunța problemele existente în oraș", a declarat Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanța.

"Din informațiile mele, se fac niște analize. Am fost solicitați de către cei de la Primăria Municipiului Constanța și se intenționează, pe fonduri europene, să se instaleze camere de luat vederi, cu rezoluție foarte bună", a mai adăugat cms. șef. Tudorel Dogaru. Deocamdată nu există o dată sigură în care ar putea fi implementat acest proiect, însă reprezentanții Primăriei Con-stanța susțin că monitorizarea s-ar putea realiza în anul 2017.

"Anticipez o opoziție, dar interesul primează"

Nu toată lumea este de acord cu supravegherea domeniului public prin camere de luat vederi, contestatarii considerând că le este afectată intimitatea și că vor fi urmăriți mult mai ușor. "Vor fi și pe acest subiect contestații și discuții de genul «ne urmăriți, unde se stochează datele, vreți să ne monitorizați». Spre exemplu, Londra este cel mai monitorizat oraș din lume, dar și acolo există contestatari. Anticipez o opoziție, dar bineînțeles, interesul este cel care primează și din ce știm până acum, și interesul este de a monitoriza ce se întâmplă pe domeniile publice, în zonele circulate, astfel încât nivelul de siguranță să crească. De altfel, când accesezi niște fonduri, trebuie să ai și niște obiective, pe care să le urmărești. O să se vadă în ce măsură lucrurile propuse s-au îndeplinit și au dus la realizarea obiectivelor respective, nu doar că vor fi amplasate", a mai precizat cms. șef. Tudorel Dogaru.

Totuși, indiferent de contestatari, necesitatea unui astfel de sistem a fost văzută, din păcate, în urma crimei din zona Delfinariu, din data de 27 mai a.c., atunci când Adriana Farcaș a fost înjunghiată de peste 10 ori, iar ucigașul acesteia a dispărut fără urmă. Agresorul a fost prins în 48 de ore, după o mobilizare a mai multor structuri de apărare. "A fost o muncă titanică pentru a fi identificat respectivul, s-a lucrat timp de 48 de ore încontinuu. Au fost angrenate mai multe forțe, de la IPJ Constanța și nu numai. Am resimțit și noi presiunea foarte tare din partea constănțenilor, dar nu din acest motiv am reacționat așa, ci pentru că a fost vorba de o faptă foarte gravă și care merita pedepsită cu vârf și îndesat. Fiind vorba despre o faptă foarte gravă, au fost create mai multe efective de lucru și s-a reușit identificarea rapidă a autorului. Nu repară ce s-a întâmplat, din nefericire", a conchis Tudorel Dogaru, șef al Poliției Municipiului Constanța. 

Comentează știrea

Coruptia a distrus orasul
22 iunie 2016
in democratie minoritatea se supune majoritatii

Cine sunt contestatarii? Boratii din piata grivitei si de la gara si din tomis3 care vand tigari, politistii si primarii corupti caresi iau spagile in parcari, proxenetii si prostituatele aparate de unii colegi dupa cum zice lumea, hotii care vin la taximetristi sa le vanda marfa furata, cei care nu stau la servici si umbla cine stie pe unde? Cine e asa de "important" incat sa se tina cont de parerea lui?

memorie selectiva ???? control medical
22 iunie 2016
eveniment izolat la delfinariu?

De copilul luat din zona garii si violat in nu stiu ce comuna zile intregi va faceti ca uitati? Copilul nu avea parinti importanti cum era sotul femeii de la delfinariu? De toate spargerile locuintelor nu va amintiti? Daca ar fi fost camere hotii cu siguranta nu ar mai fi actionat.

aceasi minciuna
22 iunie 2016
de vreo 10 ani fagadau promite camere video

Se apropie alegerile parlamentare si iar ne mintiti cu instalarea camerelor video? Cine va mai crede, n......r? Sa luati voturi egale cu nr camerelor video de pe strazi

European
22 iunie 2016
Lumea Civilizata

"Nu toată lumea este de acord cu supravegherea domeniului public prin camere de luat vederi, contestatarii considerând că le este afectată intimitatea și că vor fi urmăriți mult mai ușor"- primul care a fost impotriva a fost Porcul Penal.Grohaila ,a fost importriva mai ales dupa ce a fost prins cand era beat crita si era la volan,cand sforaia in intersectie.Altul care a fost impotriva a fost Drogatul urbei,ca sa-l protejeze pe Porcul betivan si doi sa-si apere votantii - infractorii din Henri Coanda,Piata Grivitei si Piata Chiliei.

m
22 iunie 2016
m

Seful garcea spune ca orasul este sigur.Pai nu mai puneti camere ca ramaneti fara venit.Venitul din spaga!

Zaharia Grigore
22 iunie 2016
Piața Tomis 3 și resturile

Bună ziua.....zona pieței Tomis 3 , intre Soveja ,Lapusneanu, Tomis mai este în "drumul" inspectorilor primăriei,poliției locale? Mai verifica cineva modul de desfășurare a activităților în zonă? Mizeria și dezordinea făcută de cei ce practica comerțul ambulant ilegal și bețivanii înșirați pe toate aleile din zona sint foarte ușor de văzut .....numai sa vina inspectorii. Verifica cineva toate dubitele alea albe folosite pe post de depozit? Au autorizație sa fie lăsate pe toate aleile din zonă? Persoanele ce consuma alcool și dorm în zonele mici verzi din jurul blocurilor nu ar trebui cazați de către echipa inspectorilor în alta parte? Invitam primarul și angajații din primărie responsabili sa facă o plimbare și verificare în zona fără sa anunțe. După ,va rugam sa ne spuneți dacă ați avea curajul sa trimiteți copilul singur la cofetărie sa cumpere o înghețată!Aici e buna monitorizarea..

tot nu vrei camere video?
22 iunie 2016
Esti primar: ce faci acum pt refacerea orasului?

Betivi, cersetori, boschetari sunt in toate zonele ctei. Nu-i vede fagadau, nici inspectorii nici politia. Oare Fagadau a fost vreodata in Bucuresti? Ne spune daca a vazut boschetari si cersetori pe toate strazile si in toate pietele? Daca nu a avut bani sa mearga, ii dam noi si apoi poate pricepe si el diferentele.

un cetatean
30 iunie 2016
Camerele ar fi necesare in locuri retrase nu in cele aglomerate unde exista multi martori

Si daca in zona Delfinariu ar fi fost camere cu ce credeti ca ar fi schimbat asta datele problemei? Pana ar fi venit politia fapta ar fi fost deja comisa, poate doar agresorul ar fi fost prins mai repede.

Pagina a fost generata in 0.8742 secunde