Medici din Constanța, fără vouchere de vacanță. "Se caută surse de finanțare"

1100
Medici din Constanța, fără vouchere  de vacanță.

Articole de la același autor

Angajații a două spitale din județul Constanța nu au primit vouchere de vacanță. De vină este lipsa banilor. În aceeași situație sunt și cei aproximativ 700 de medici rezidenți ai Spitalului Județean Constanța.

Voucherele de vacanță sunt un real motiv de mândrie pentru Ministerul Turismului, căci, așa cum sublinia ministrul Turismului în urmă cu puțin timp, introducerea lor a eliminat 60% din turismul "la negru". Dar nu toți bugetarii beneficiază de aceste tichete, care i-ar ajuta să scutească din cheltuielile din concedii. De exemplu, în județul Constanța, în sistemul sanitar sunt probleme la acest capitol. Astfel, potrivit președintelui Sanitas Constanța, Nicolae Manea, "voucherele de vacanță s-au dat în toate unitățile, mai puțin în Spitalul Orășenesc Hârșova și Spitalul Municipal Mangalia. Este vorba despre aproximativ 600 de persoane". "La Spitalul Mangalia, din cauza consumului foarte mare din timpul verii, având în vedere supraaglomerarea, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate nu acoperă și aceste prestații financiare. Urmează să aibă loc o întâlnire cu CJAS și cred că, până la urmă, problema va fi rezolvată. Și anul trecut voucherele au fost acordate cu dificultăți", a afirmat Nicolae Manea, pentru "Cuget Liber".

În schimb, la Spitalul Orășenesc Hârșova bugetul nu permite acordarea acestor tichete de vacanță. "Au fost făcute eforturi, numeroase demersuri, dar bugetul nu le permite. Am fost împreună la CJAS, nu este cale, deocamdată. Se confruntă cu datorii istorice, cu aspecte care trebuie soluționate. Un aspect foarte important este însă faptul că au angajat personal, ceea ce va duce la creșterea calității actului medical și la creșterea finanțării", a adăugat Nicolae Manea.

La rândul său, managerul Spitalului Hârșova, Andrei Bogdan Zidaru, a precizat: "În conformitate cu art. 4 din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, acestea «se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unitățile din domeniul bugetar, și în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, pentru celelalte categorii de angajatori». Veniturile noastre sunt limitate (ele provenind din contractul cu CNAS și de la bugetul local), iar Bugetul de Venituri și Cheltuieli se realizează în baza veniturilor. Voucherele de vacanță reprezintă o cheltuială salarială, încadrată în titlul I, acesta reprezentând mai mult de 90% din cheltuielile totale ale unității sanitare.

În condițiile în care Spitalul Orășenesc Hârșova are datorii de pe titlul II, în acest moment nu putem plăti furnizorii, situația înrăutățindu-se considerabil dacă am acorda voucherele de vacanță. În concluzie, până nu identificăm surse de finanțare, ne este imposibil din punct de vedere financiar să acordăm voucherele de vacanță".

Medicii rezidenți, al doilea an fără tichete de vacanță

Printre angajații din domeniul sanitar care nu primesc vouchere de vacanță, pentru al doilea an consecutiv, se numără și medicii rezidenți. Motivul: Ministerul Sănătății susține că în cazul acestora valoarea trebuie suportată din bugetele spitalelor, iar unitățile sanitare nu au fonduri suficiente. În cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, de exemplu, sunt aproximativ 700 de medici rezidenți care nu vor beneficia de vouchere de vacanță.

"Legea 95 stipulează că pentru medicii rezidenți, Urgență și alte cabinete care țin de Ministerul Sănătății, finanțarea ar trebui să vină de la minister. Dar suntem într-un cerc vicios. Prin urmare, în urma negocierilor, s-a hotărât ca spitalul să asigure din fonduri proprii pentru tot personalul, mai puțin pentru medicii rezidenți, cheltuiala ar fi fost prea mare. Sunt vreo 700, sunt mulți care sunt angajați ai spitalului, dar sunt repartizați în alte părți", a mai afirmat Nicolae Manea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3064 secunde