Ministrul Muncii, despre scăderile salariale din februarie: "Luna a avut mai puține zile nelucrătoare"

1540
Ministrul Muncii, despre scăderile salariale din februarie:
Ministerul Muncii, condus de Lia Olguța Vasilescu, explică scăderile salariale din luna februarie pentru lucrătorii din domeniul sanitar prin motivul că luna februarie a avut mai puține zile nelucrătoare în care se plătesc sporuri, iar aceasta este o fluctuație obișnuită. Statistica arată că, deși au existat și anterior scăderi, ele au fost mai mici decât în acest an. Toate acestea în contextul în care Guvernul a promis numai lapte și miere.

Ministerul Muncii a salutat o creștere a câștigului salarial mediu de numai 3 lei anunțată de Statistică pentru luna februarie. De asemenea, a venit și cu o explicație pentru scăderile înregistrate în sectorul sanitar, unde INS a anunțat că în februarie câștigul salarial mediu net a scăzut în sănătate și asistență socială cu -2,1%, comparativ cu luna precedentă. "Singura excepție, și anume aceea din domeniul sanitar se explică prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11)", se arată într-un comunicat al ministerului. 


Ministerul a explicat că, în sănătate și asistență sociale, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi și asigurarea continuității, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 și 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, față de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end.


 "Precizăm că și în anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a înregistrat o fluctuație similară între lunile ianuarie și februarie, în ceea ce privește salarizarea, din aceleași motive precum cele enunțate anterior", mai spune Ministerul. Un alt motiv este că în luna ianuarie în sănătate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimează o angajare de același nivel. Aceasta înseamnă o creștere lunară de circa 1% a personalului, în special cu salarii de debutant, adică mai mici, scrie adevarul.ro



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.5965 secunde