Minori angajați pe post de zilieri pe câmp

234
Minori angajați pe post de zilieri pe câmp - zilieriminori-1505661604.jpg

Articole de la același autor

Vara aceasta au lucrat ca zilieri sute de constănțeni. Pe lângă aceste persoane, împinși de părinți sau de nevoia de a-și pune un ban deoparte, zeci de copiii în vârstă de 15 ani au lucrat și ei pe câmp, alături de adulți.

În prezent, potrivit legii, pot presta munci ocazionale numai persoanele care au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Ca urmare, copiii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani pot desfășura activități ca zilieri numai cu acordul părinților, acord ce trebuie exprimat în formă autentică, cu precizarea activităților care urmează să le desfășoare minorii și se consemnează de către beneficiar într-un registru special.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța, cei mai mulți zilieri și-au desfășurat activitatea în agricultură, în special pe câmp, în pomicultură și viticultură. Alte domenii în care au fost folosiți au fost silvicultură, întreținere și curățenie, apicultură.

Zilierii trebuie să știe că suma primită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Aceasta trebuie să îi fie acordată la sfârșitul fiecărei zile de lucru, după care atât zilierul, cât și beneficiarul vor semna în Registrul de evidență, semnătura constituind dovada plății zilierului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3527 secunde