Minune! Doar 3% din constănțeni muncesc "la negru"

1372
Minune! Doar 3% din constănțeni muncesc
Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a efectuat, în anul 2010, peste 4.500 de controale la agenții economici privind relațiile de muncă. Inspectorii au des-coperit, cu acest prilej, aproape 300 de persoane care lucrau fără forme legale și 50 de persoane care au declarat că lucrează cu forme legale la societăți cu sedii sociale din țară.
"Noi încercăm să alocăm o zi pe săptămână pentru combaterea muncii la negru. Efectuăm controale pe anumite ramuri economice și pe localități. În 2010 am dat peste 1.300 de sancțiuni angajatorilor, însă situația nu este atât de îngrijorătoare precum se prezintă. Chiar dacă uneori este dificil să-i amendăm pe cei care angajează la negru, pentru că nu putem să demonstrăm acest lucru, cazurile nu sunt chiar așa de dese. Uneori cifrele privind numărul celor care nu muncesc cu forme legale se exagerează", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul coordonator al ITM Constanța, Eugen Bola.
Potrivit acestuia, în prezent, munca la negru în județul Constanța nu reprezintă mai mult de 3% din totalul celor care au contracte de angajare. Deși, la prima vedere, această soluție poate părea avantajoasă, atât pentru angajator, cât și pentru angajat, nu este deloc așa. Angajatul nu poate beneficia de drepturile ce i se cuvin prin lege, pornind de la salariul minim pe economie, până la asistența medicală.

Bătaie pe munca fără forme legale
Din păcate, din cauza condițiilor economice, oamenii sunt nevoiți să accepte chiar și un loc de muncă "la negru", iar societățile preferă să angajeze așa pentru a plăti impozite mai mici. "S-a întâmplat să ne ducem pe șantier și să le spunem oamenilor să coboare de pe schele pentru a sta de vorbă cu ei, iar aceștia să fugă pe cealaltă parte. Nu înțeleg că este și în interesul lor. În ultima perioadă am găsit multe cazuri în care exista o convenție pentru jumătate de normă, dar programul era de 8-12 ore. Noi îi spunem muncă «la gri». Dar este bine și așa, decât deloc", a mai precizat Eugen Bola.

1,4 milioane de angajați la negru
Conform statisticilor, în România muncesc "la negru", în prezent, peste 1,4 milioane de per-soane. Aproximativ 7% din populația ocupată din mediul urban muncește la negru, iar situația este și mai gravă în mediul rural, unde 19% din angajați muncesc fără forme legale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8561 secunde