Mircea Fechet: Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi cel mai mare din Europa, după Germania

224
Mircea Fechet: Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi cel mai mare din Europa, după Germania - returnareambalaje610x425-1696436191.jpg

Articole de la același autor

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) înseamnă cea mai importantă politică legată de managementul deşeurilor din România în ultimii 30 de ani şi va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel german, a declarat, miercuri, la evenimentul "Environmental & Sustainability Summit", ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.


"Dacă vorbim despre managementul deşeurilor şi dacă vorbim despre proiectul meu de suflet - Sistemul Garanţie-Returnare, SGR - vorbim despre societatea civilă, despre producători şi retaileri. Cred că, acum, înainte de a începe şi chiar după ce va începe sistemul SGR, dialogul şi feedback-ul în timp real sunt esenţiale pentru ca sistemul să funcţioneze. Mai avem 57 de zile până când va începe implementarea SGR. 


Este, probabil, cea mai mare şi cea mai importantă politică legată de managementul deşeurilor din România pe care am avut-o în ultimii 30 de ani. Nu este un secret pentru nimeni că România nu face o treabă grozavă la colectarea deşeurilor, la gestionarea deşeurilor. Uniunea Europeană are ambiţii foarte, foarte mari legate de cât de multe deşeuri vom arunca la gropile de gunoi şi trebuie să reducem acele cantităţi cu 90% până în 2035, ceea ce înseamnă mult de lucru. 


Fiind una dintre cele mai mari politici de mediu este, de asemenea, un angajament pentru un mediu mai curat şi mai sănătos pentru generaţia viitoare şi, desigur, pentru noi. În esenţă, este un sistem foarte simplu, care încurajează persoanele să se întoarcă în magazine cu recipientele de băuturi, goale, ceea ce va reduce gunoiul, va reduce deşeurile de la groapă", a afirmat Fechet.


Potrivit ministrului de resort, România va avea al doilea cel mai mare SGR din Europa, după Germania.


SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.


RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o administratorul SGR şi funcţionează pe principiul "not for profit", ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.


Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi - Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.961 secunde