Campania "Cuget Liber" - "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?"

Mizerie și gălăgie, în cartierul Inel II. "După maidanezi cine face curățenie?"

1654

Articole de la același autor

În cartierele Constanței, adăposturile improvizate pentru câinii fără stăpân au mai dispărut, în ultimii ani. Unii au fost adoptați chiar de către locatarii care îi îngrijeau, alții au fost duși la ecarisaj, iar cuștile improvizate au fost demolate. Totuși, maidanezii au reapărut și chiar s-au înmulțit. Sunt imprevizibili, fac multă mizerie pe trotuare și pe spațiile verzi și fac gălăgie noaptea.

Continuăm, astăzi, campania "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?", declanșată după ce, în ultimele săptămâni, am primit pe adresa redacției mai multe sesizări de la locuitori din cartiere, dar și de la agenți economici. Toți sunt supărați că, după o perioadă în care nu prea le-a mai fost semnalată prezența, câinii comunitari au revenit și creează mult disconfort în oraș. Sunt neplăcuți la vedere, chiar dacă sunt pașnici, și stau mai ales în preajma gunoaiele sau a locurilor unde se joacă afară copilașii.

În cartierul Inel II, aproape că nu există spațiu de colectat gunoaiele fără câțiva câini în preajmă. Au învățat că acolo găsesc de mâncare și nu se mai lasă duși. Mâncați bine, se odihnesc în timpul zilei, pe pământ, pe peticele de verdeață dintre blocuri, feriți de căldura verii, iar seara se reanimă și pleacă la plimbare.

"În spatele blocului nostru, în apropiere de piață, locuiesc în apropierea tomberoanelor trei câini. Ziua nu îi vezi, stau la umbră. Totuși, dacă se întâmplă să arunce cineva gunoiul pe jos sau cum vin persoanele care caută resturi, scormonesc și apoi le lasă împrăștiate pe jos, imediat apar și maidanezii, la ospăț. Uneori se bat pe ce găsesc. Alteori mănâncă pe săturate, că se știe că românul aruncă mâncare. Apoi se odihnesc. Seara îi apucă plimbările. Îi văd când în spatele blocului, când în față, uneori vin alții din alte părți. Latră, fug, se bat, chelălăie, este un vacarm. Nu te poți odihni", ne-a relatat o constănțeancă din cartierul Inel II.

"Sunt adevărate focare de infecție!"

Un alt vecin, din zona Câmp, s-a plâns de aceeași problemă: gălăgia făcută de câini fără stăpân, noaptea.

"De pe la 9 seara, ies la vânătoare. Sunt în perioada de împerechere și stau toți la grămadă, se hârjonesc, nu mai sunt atenți la nimic în jur. Ies în mijlocul străzii, îi claxonează mașinile. Ieri noapte, erau mai mulți, cred că veniseră la o cățea, vreo cinci se adunaseră. S-au bătut groaznic. A ieșit un vecin de la parter să-i gonească, pentru că stăteau chiar sub geamurile sale. S-au speriat copiii, erau niște zgomote oribile. Nu a reușit să-i trimită decât câțiva pași mai încolo, pe trotuar. Apoi a mai venit un vecin, cu o undiță și i-a mai îndepărtat. Așa ceva nu ar trebui să existe într-un oraș civilizat", ne-a povestit și Alin.

Alți constănțeni sunt revoltați de mizeria pe care o fac câinii fără stăpân.

"Cei care ies cu câinii pe care îi țin în casă trebuie să strângă murdăria lăsată de cățel, astfel riscă să fie amendați de Poliția Locală. Dar după maidanezi cine face curățenie? De ce Poliția Locală nu amendează primăria sau firma care adună gunoaiele sau face curățenie în oraș, că nu își fac datoria? Bine că se laudă că dezinfectează străzile și trotuarele, dar prin cartiere nu merg decât pe străzile principale. Să intre printre blocuri, să vadă ce e. Sunt adevărate focare de infecție!", ne-a spus, supărat, un locatar de pe strada Dreptății. 


XXX

În episoadele următoare, vom face publice și alte relatări din diverse puncte ale Constanței, domenii publice sau private, dar și poziția oficială a autorităților locale.

Dacă ați avut probleme cu maidanezii, vă așteptăm să ne împărtășiți experiențele dumneavoastră, pe adresa redacției [email protected].



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9087 secunde