Mizerii și garaje în loc de stradă și civilizație. Un mega-proiect de urbanism, blocat de Armată. În Tomis Nord, arma care îl îngrozește pe Putin!

4048
7
După ani în care locuitorii din Tomis Nord, zona Baba Novac, s-au chinuit prin noroaie, fără canalizare sau iluminat public, a venit timpul ca administrația locală să își îndrepte atenția și către acest nou cartier. Cum s-ar spune, mai bine mai târziu decât niciodată. Astfel, s-a început asfaltarea, s-a dezvoltat rețeaua de apă și canalizare, s-au tras gaze, internet, s-a făcut și lumină, ce mai, sunt toate condițiile pentru un trai civilizat. 




Că fiecare a construit cam ce a vrut și cum a vrut pe acolo, este o altă poveste. Nu ne mai uităm în trecut, nu mai scormonim prin gunoaie, să vedem cum s-au obținut autorizațiile respective. Important este că Primăria Constanța a anunțat că va reglementa acest aspect și chiar a lansat în dezbatere un PUZ civilizat. 




Una dintre propunerile foarte bune ale administrației locale este aceea de a face conexiunea între strada Soveja și bulevardul Aurel Vlaicu, prin construirea unei noi artere rutiere. Este vorba despre Prelungirea Barbu Ștefănescu Delavrancea. 




Noua stradă ar fi de o importanță extraordinară. Ar scurta timpii de acces dintr-un cartier în altul al Constanței și ar prelua un trafic generos. Dar, când ne pregăteam de a saluta propunerea respectivă, a venit lovitura: proiectul nu poate fi pus în practică, cel puțin pentru moment, pentru că strada ar urma să tranziteze terenul aflat în proprietatea Armatei, iar răspunsul MApN la solicitarea Primăriei Constanța a fost unul negativ. 


Conform informațiilor furnizate, în dezbaterea publică de la sediul primăriei, de arhitecta Elena Maican, reprezentant al firmei care a elaborat PUZ-ul pentru cartierul Baba Novac, este greu de determinat un orizont temporal până când Armata și-ar da OK-ul. Cu alte cuvinte, proiectul de construcție al străzii și implicit al dezvoltării cartierului s-a împotmolit din cauza refuzului Armatei de a ceda terenul comunității locale. 


Deci, nu facem stradă. Dar ce găsim la fața locului? Îi invit pe constănțeni să facă o mică excursie în regiune. S-ar putea să aibă o surpriză și nici pe departe una plăcută. Pe terenul cu pricina nu sunt construcții, nu sunt unități militare, nu se antrenează soldații, nu se elaborează strategii de apărare în fața invaziei inamicului. Nimic din toate acestea. 


În schimb, veți găsi gunoaie. Multe gunoaie. Maldăre de gunoaie. Mai sunt și garaje. Da, da, ați auzit bine, sunt garaje într-o regiune care a fost curățată, în urmă cu ani buni, de clădirile ridicate fără documente. Marea majoritate au fost radiate, dar au mai rămas câteva, taman bune pentru tras un chiolhan în aer liber. 


Stau și mă întreb. O fi oare ceva îngropat sub acele terenuri? Vreo armă secretă care îl înspăimântă chiar și pe Vladimir Putin? Iar dacă Armata are realmente nevoie de acele terenuri, de ce nu a construit, în atâția ani, ceva acolo. De fapt, chiar a băgat buldozerul, desființând grajdurile fostului GAZ (Grup agro-zootehnic). 


Peisajul general al Constanța este schimonosit de construcții. S-au tăiat parcuri, spații verzi, pentru a face loc betoanelor. Marile bulevarde, în special Lăpușneanu, sunt pur și simplu sufocate de clădiri, dându-se autorizații peste autorizații pentru "bulucirea" în centru. 


Chiar și în al 12-lea ceas, Primăria Constanța vine cu ideea de a dezvolta și cartierele mărginașe, dar tot la stadiul de schiță pe hârtie a rămas. 


Ce ar însemna construirea străzii amintite? Ar aduce în primul rând un plus de civilizație, ar fluidiza traficul și, nu în ultimul rând, ar determina o parte din locuitorii cartierului să-și mai lase mașinile personale în garaje și să folosească transportul în comun. 


Dar, până una alta, nu vrea Armata să cedeze terenul. Nu unui privat, să îmbogățească pe cineva, ci comunității locale, deci tot statului. 


Iar Primăria Constanța ar face bine să aplice legea și în cazul acestui "teren cu destinație specială". Adică să dea amenzi peste amenzi pentru mizeria aflată pe aceste terenuri și să oblige MApN să-și curețe mizeriile. Chiar nu vede nimeni gunoaiele din zona devenită un focar de infecție? 




Comentează știrea

Eu cu mine.
26 octombrie 2017
Erata

Hai mai Sorine!!!!!Cum dracu Baba Novac e in Tomis Nord?????Pai se poate?????Repara ti greseala!

Eu cu mine
26 octombrie 2017
Nu te lasi deloc.revizuieste ti articolul si recunoaste ti greseala.

Poate ai corectorii mai slabi,Sorine,dar tu ai scris CLAR in articol Tomis Nord din Baba Novac.Ce dracu????Reciteste ti articolul si vei vedea.N ai pomenit nimic de Badea Cirtan sau Tulcei.Deci?

jj
26 octombrie 2017
jj

Lasati armata in pace! Stati in banca voastra

nazi
26 octombrie 2017
x

Ala a fost terenul MAP-ului de zeci de ani. Doamna arhitecta Elena Maican unde ati fost cand s-a construit haotic in cartier acela trebuia sa fie un cartier de vile nu blocuri si case de-a valma , blocuri care la ultimul etaj nu ajunge apa rece si in parcarile de sub blocuri apa freatica iese la suprafata si unde masina de pompieri nu poate intra. Poate MAP-ul vrea sa faca un parc ca si asa numai avem. Va mai trebuie un spatiu pentru blocuri langa sosea?

Ai noștri
26 octombrie 2017
Dragi conducători

Nu mai bine reparați străzile existente? De o săptămână au inchis intersecția dintre Fulgerului cu Dezrobirii și n-am văzut picior de muncitor, iar trotuarele pe Baba Novac nu există! Pe strada Traian se lucrează acum dupa ce a inceput școala... astă vară dormeam cu toții la plajă. Pe podul de la butelii se sta mai mult decât se circulă, varianta spre Ovidiu este dezastru și dacă vrei adrenalină recomand giratoriile de la Cora, Casa de Cultură și intrare în Constanța pe Bdul Tomis la orele prânzului.

aurel
27 octombrie 2017
teren armata

Si dupa ce va fi trecut in proprietatea comunitatii locale de la armata credeti ca va ramane a comunitatii locale? Intr-un an doi va fi trecut in proprietate privata prin grija primariei. Ca asa e la noi. Asa ca lasati terenul armatei, ca si asa ati luat destul teren pana acum de la ea, de v-ati facut vile sau i-ati imbogatit pe unii gen becali

a-mirabilis
2 noiembrie 2017
GPS-ul hakuit

don Jurnalist,am vorbit eu cu un don sergent si l-am intrebat de ce nu cedeaza armata bucatica aia de care faci vorbire.Si,stii ce mi-a zis ,obraznicul,ca iieste teama ca PUZ-ul doamnei arhitect sa nu contina constructii de blocuri in loc de strada, cum s-a mai intamplat de altfel.Intradevar ,existenta UM-uri in mijlocul orasului nu prea merge ,Dar asta este valabil pentru cele care au tehnica de lupta ,depozite etc.Si mai stiu eu ,don Jurnalist ca ,este in vigoare o prevedere legala prn care sa stipuleaza ca proprietarii locurilor virane,neintretinute ,primesc niste amenzi.Doua trei sanctiuni si ai sa vezi ca se rezolva.Cat despre invitatie,multumesc ,eu fac plimbari prin oras numai ca trebuie sa ne localizezi corect strazile ca ne-ai dat peste cap GPS-ul.Hei,si noi,rautaciosii vrem numai ce ne convine noua,dar separat .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6248 secunde