Mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană, subiect de discuţii pentru Inspecţia Muncii

306
Mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană, subiect de discuţii pentru Inspecţia Muncii - mobilitate-1643915475.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, o delegație a Autorităţii Europene a Muncii (ELA), organismul care asigură respectarea reglementărilor privind mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană, a avut o întâlnire de lucru cu inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii, Danteş Nicolae Bratu.

Cu această ocazie, reprezentanții ELA au expus direcțiile de acțiune prioritare către care se vor îndrepta activitățile acestei autorități de control pe termen scurt și mediu și care includ cooperarea și coordonarea tematică între statele membre în ceea ce privește noile reglementări privind detașarea din pachetul „Mobilitate”, aplicabile transportatorilor, munca nedeclarată, drepturile lucrătorilor sezonieri și mobilitatea lucrătorilor din afara UE, în diferite domenii de activitate. Dintre acestea amintim sectorul construcțiilor, transportul rutier și naval, industria de prelucrare a cărnii, agricultură. De asemenea, la propunerea ELA, în vederea dezvoltării şi consolidării capacităţii instituţionale de control a Inspecţiei Muncii, se va crea o divizie de inspectori de muncă, care vor participa la acțiuni de control comune alături de reprezentanți ai altor autorități de control din UE.

„În contextul actual, libera circulație a lucrătorilor și libertatea de a presta servicii în cadrul UE trebuie să se bazeze pe norme clare și echitabile și a căror respectare să fie asigurată și verificată eficient. Rolul Autorității Europene a Muncii este de a facilita accesul persoanelor și angajatorilor la informații cu privire la drepturile și obligațiile lor, precum și la serviciile relevante, în situații de mobilitate transfrontalieră a forței de muncă, de a sprijini cooperarea dintre țările UE în aplicarea transfrontalieră a legislației relevante a Uniunii, inclusiv facilitarea inspecțiilor comune”, a declarat inspectorul de stat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5968 secunde