Modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare, un deziderat permanent al SC RAJA SA

824
Modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare, un deziderat permanent al SC RAJA SA - raja2-1621526423.jpg

Articole de la același autor

RAJA SA Constanţa a organizat, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate contractele de lucrări pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare. Acestea sunt derulate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi pun un accent deosebit pe investiţiile de la nivelul municipiului Constanţa.

La eveniment au luat parte directorul RAJA, Aurel Presură, directorul tehnic, Adrian Florea şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.

Reprezentanţii regiei au precizat că RAJA SA a încheiat în urmă cu şase ani, contractul de servicii CS 1AF POIM „Asistenţă tehnică pentru pregătirea Aplicaţiei de Finanţare şi a Documentaţiilor de Atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a S.C RAJA S.A Constanţa, în perioada 2014-2020”.

Doi ani mai târziu, RAJA SA, în calitate de beneficiar al proiectului, a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, actual Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, un alt contract de finanţare. Acesta are ca obiect acordarea finanţării nerambursabile de către AM POIM, pentru implementarea proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanţa, în perioada 2014-2020”.

Perioada de implementare a proiectului, la data încheierii contractului de finanţare a fost de 70 de luni, până la sfârşitul anului 2020. Ulterior, a fost încheiat între RAJA SA şi Ministerul Fondurilor Europene, un act adiţional la contractul de finanţare din 2017, ce a avut ca obiect modificarea duratei contractului şi perioada de implementare a proiectului, respectiv 82 de luni, deci până la data de 31 decembrie 2021.

De asemenea, în data de 20 noiembrie, Comisia Europeană a emis decizia de punere în aplicare a aprobării contribuţiei financiare la proiectul major „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a SC RAJA Constanţa SA”. Apoi, la data de 31 august 2018, compania RAJA SA Constanţa, în calitate de beneficiar, a semnat contractul de finanţare având ca obiect acordarea finanţării nerambursabile de către AM POIM, pentru implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a S.C. RAJA SA Constanţa, în perioada 2014-2020”.

Investiţii de amploare pe raza a 91 de localităţi

Proiectul vizează investiţii pe raza a 91 de localităţi din cadrul a şase judeţe (Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa şi Braşov). Astfel, se contribuie la atingerea rezultatelor POIM, obiectivul 3.2 „Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei”. Conducerea RAJA a precizat că din totalul de 50 de contracte de lucrări, 40 de contracte prevăd investiţii în judeţul Constanţa. „De aceste investiţii vor beneficia un număr de 45 de UAT-uri din Judeţul Constanţa, toate membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare apă-canal Constanţa. După finalizarea proiectului, peste 570.000 de locuitori ai judeţului Constanţa vor beneficia de apă potabilă curentă conformă cu Directiva europeană 98/83/EC, în timp ce peste 517.000 de locuitori vor beneficia de servicii de colectare a apei uzate şi de epurare conforme cu Directiva Europeană 91/271/EEC. Menţionăm că peste 40.000 de locuitori vor beneficia pentru prima dată de sistem centralizat de apă potabilă şi peste 100.000 de locuitori vor beneficia de sistem de canalizare, care va viza colectarea şi epurarea apelor, reducând astfel impactul poluării, generate de aglomerările umane, asupra mediului”, au explicat aceştia.

De asemenea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în cadrul municipiului Constanţa a fost prevăzută în cadrul a 11 contracte de lucrări, la acest moment nouă contracte fiind atribuite. Un contract de lucrări se află în etapa de evaluare a ofertelor, iar ultimul nu a fost încă lansat.

În cadrul conferinţei s-a mai discutat şi despre colectoarele principale din municipiul Constanţa. „Toate aceste colectoare sunt de importanţă majoră pentru buna funcţionare a sistemului de canalizare din municipiul Constanţa, care este unul de tip unitar. Reabilitarea lor a fost un efort încercat în mai multe etape de finanţare până la momentul prezent, şi prin executarea acestor lucrări vom reuşi să soluţionăm o parte importantă din deficienţele acestor colectoare de dimensiuni impresionante, care au rolul de a prelua debitele de apă uzată şi de apă pluvială ale întregului oraş”, au adăugat reprezentanţii RAJA.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3657 secunde