Constanţa, raiul bălăriilor! „Ne-au năpădit şopârlele!” Ce soluții are primăria

4172

Articole de la același autor

Spaţiile verzi îngrijite, iarba tunsă egal și florile multicolore prin parcuri nu au fost niciodată puncte forte ale municipiului Constanţa. Însă stăm bine, chiar prea bine, la buruieni şi bălării. Oraşul s-a umplut de ierburile sălbatice, iar autorităţile locale par depăşite de situaţie şi nu reuşesc nici măcar să întreţină parcurile pe care le avem, darămite să mai amenajeze altele.

Constănţenii se bucură de mai mult verde, în ultima perioadă. Dar nu pentru că au fost înmulţite spaţiile verzi, ci pentru că buruienile au pus stăpânire pe fiecare bucăţică de pământ din oraş. În parcuri, în casetele de pe străzi, pe alei, printre blocuri, „lanurile” chiar şi de un metru concurează porumbul de pe câmpurile din afara municipiului. Puţinele flori plantate prin parcuri şi în scuaruri sunt sufocate de bălării, iar sălbăticiunile au început să apară printre ierburile înalte.



În parcul din centrul oraşului, în zona Tomis II, buruienile fac parte din peisajul de mai. Pe alocuri sunt mai înalte decât băncile.

„Ne înecăm în bălării. Copiii nu se pot juca pe iarbă pentru că nu au pe unde să calce. Îşi pierd mingea, se împiedică. Trebuie să stea doar pe alee, pe beton. În rest, ne-au năpădit şopârlele. Nici nu ai zice că suntem în centrul oraşului. Chiar nu poate să vină cineva să taie iarba până nu ne umplem şi de căpuşe?”, ne-a declarat Rodica Sava, o pensionară din zonă.

Bietele narcise de pe scuarul din mijlocul parcului sunt invadate de buruieni, iar din lalele nu au mai rămas decât tulpinile, şi ele abia iţindu-se între bălării. Din păcate, nu doar că nu este tunsă iarba, dar nici copacii nu sunt curăţaţi de crengile uscate, mai multe fiind deja doborâte de vântul puternic de zilele acestea.



De altfel, chiar o bunică ne-a atras atenţia asupra pericolului care există, numeroase ramuri necesitând toaletare, astfel încât să nu cadă peste vreun copil. „Aici este pericol public. Şi nu doar când bate vântul, ci permanent. Mulţi sunt copaci bătrâni, au crengi care nu au mai înverzit şi pot fi doborâte oricând. Iar copiii se joacă fix sub copaci”, ne-a precizat femeia.

„Ne aflăm în faţa unei urgenţe!”

Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că situaţia este temporară şi că se caută soluţii pentru a curăţa toate spaţiile verzi din oraş. „Pe scurt, situaţia actuală este cauzată de denunţarea unilaterală de către Pomacost a contractului de îngrijire a spaţiilor verzi din municipiul Constanţa. O soluţie deja implementată este delegarea către Confort Urban, societatea autorităţilor publice, a serviciului de întreţinere spaţii verzi din aliniamentul arterelor. Rămâne de rezolvat situaţia unor parcuri, pentru care se pregăteşte o licitaţie, împărţită pe 10 loturi, ca să poată participa firme mici şi mijlocii de pe plan local”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Alin Vintilă.



În urma rezilierii unilaterale a contractului de către prestatorul de servicii, în luna februarie a acestui an, autorităţile locale au în administrare 80% din spaţiile verzi din oraş.

„Primăria Constanţa ia în calcul convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a analiza oportunitatea legală ca până la finalizarea licitațiilor să extindem zona de lucru a contractului de îngrijire a spațiilor verzi rămas în vigoare. Ne aflăm în fața unei urgențe, din cauza faptului că, odată cu venirea verii, spațiile verzi neîngrijite pot contribui la creșterea numărului de insecte dăunătoare în mediul urban”, a precizat primarul Vergil Chiţac.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4225 secunde