X

Nedumerirea bieților sinistrați din Amzacea. "Oare ne ajută cu ceva vizita ministrului?"

744

Articole de la același autor

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat joi, 5 septembrie, o vizită de lucru în comuna Amzacea, afectată recent de o furtună devastatoare. La o săptămână după ce locuințele a 140 de persoane au fost grav avariate, ministrul a venit în zonă pentru a evalua personal dimensiunea pagubelor.

În cadrul vizitei, ministrul a avut ocazia să discute cu familiile afectate, oferind suport și exprimându-și solidaritatea în fața dificultăților întâmpinate. Acesta împreună cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, dar și cu primarul Romică Stan și viceprimarul comunei Amzacea au vizitat casele cele mai afectate.



Aflat în fața unui podeț care nu a permis drenajul apei în noaptea de vineri, 30 august, spre sâmbătă, 31 august, ministrul a cerut explicații. Podețul nu aparține Apelor Române, ci primăriei. Întrebat de jurnaliști dacă va lua măsuri în acest sens, el a explicat că toate lucrurile constatate vor fi analizate și că pentru moment nu poate trage la răspundere pe nimeni.

„Eu mă aflu aici pentru a mă asigura că oamenii au tot ceea ce le este necesar în aceste momente foarte grele. Să mă asigur că instituțiile statului își fac treaba. A fost trimis un echipaj care va începe decolmatarea acestui curs de apă. O lună de zile ne va lua să terminăm această lucrare. Noi cârpim acum. Suntem obligați să reconstruim aceste podețe care gâtuie evacuarea apei. Dacă se întâmplă și a doua oară, nu este bine. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dispus alocarea unor bunuri către sinistrați. Au sosit și containerele, alimentele și apa potabilă. Când am avut inundații similare, împreună cu autoritățile locale am sprijinit oamenii cu materiale de construcții. Oamenii trebuie să aibă unde să doarmă la iarnă și trebuie să doarmă în casa lor”, a spus Mircea Fechet.



„Nu știu cu ce vom trăi”

Locuitorii afectați din comuna Amzacea sunt cu moralul la pământ. Bieții oameni i-au povestit ministrului cu lacrimi în ochi coșmarul pe care l-au trăit. Casele lor sunt pline de noroi, umezeala este foarte mare și abia dacă poți sta mai mult de cinci minute înăuntru fără să ți se facă rău. Toate electrocasnicele, mobilierul, canapelele, saltelele, și hainele zac în curte, toate distruse de apă.

Familiile cu copii sunt la pământ. Urmează să înceapă școala, iar aceștia nu au unde dormi, nu mai au timp și nici bani pentru a le cumpăra cele necesare, așa că încearcă să găsească tot felul de soluții.

„Copiii mei dorm pe la vecini, nu am unde să îi culc. Eu dorm singur în casa asta pentru că trebuie să o repar. Nu avem rechizite, nu avem haine, suntem distruși. Mă întreb: oare ne ajută cu ceva vizita domnului ministru?”, a declarat un bărbat din comună.



Un cuplu proaspăt căsătorit, cu o fetiță în vârstă de zece luni, nu își mai poate reveni din șoc. Casa era în renovare, aproape gata, iar în câteva ore toată munca lor s-a dus. „Îi mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat cu viață. La patru dimineața animalele urlau, oamenii urlau. A fost exact ca în filmele de groază. Suntem pe picioare acum datorită fetiței noastre. Ne bucurăm că suntem sănătoși și încercăm să mergem înainte. Încă sunt în stare de șoc", a declarat tânăra mamă cu lacrimi în ochi.

Doi pensionari, soț și soție, stau de o săptămână și se uită la căsuța în care și-au crescut cei șase copii cu greu. Acum au rămas doar camerele goale. Curtea s-a transformat într-un șifonier, iar peste tot este dezastru.

„Nu ne vine să credem. Poate așa a vrut Dumnezeu. De o săptămână stăm și plângem încontinuu și nu ne mai revenim. Nu știu cu ce vom trăi. Aveam animale, aveam 22 de găini, am rămas doar cu una. Dormim în container. Nu știu ce vom face la iarnă”, a declarat pensionarul.



Ministrul Mircea Fechet a declarat că toate autoritățile locale trebuie să se mobilizeze pentru a-i ajuta, deoarece iarna va veni. Întrebați de ministru dacă au nevoie de ceva anume, localnicii afectați au spus că au mare nevoie de materiale de construcții pentru a putea să termine în timp util lucrările. De asemenea, aceștia mai au nevoie de haine pentru copii, rechizite, mâncare și apă.



Cei care doresc să ofere ajutor pot merge în comuna Amzacea, la sediul primăriei, iar de acolo vor fi îndrumați către familiile afectate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5932 secunde