"Noi murim de șapte ori în sala de operație!" Mai bine Cardiologie…

827

Articole de la același autor

Dacă alte județe ale țării se confruntă cu o lipsă acută de medici de familie în mediul rural, Constanța stă bine la acest capitol, dar este în criză de medici specialiști. 


"Deocamdată, noi nu avem pro-bleme cu asigurarea asistenței me-dicale în mediul rural. Aș putea spune chiar că, în procent de peste 90%, comunele au medici de familie. Din acest punct de vedere, asistența medicală primară este acoperită, iar dacă vor apărea probleme, vom face tot posibilul să aducem în zonă specialiști. Din păcate, există o migrație a personalului medical. Pe de-o parte, există medicii care ies la pensie, iar de partea cealaltă se regăsesc tinerii care se instruiesc pe băncile facultăților, urmează un rezidențiat și apoi pleacă. În concluzie, la nivelul județului nostru, ne confruntăm cu o lipsă de specialiști pe partea de Neonatologie, Anestezie - Terapie Intensivă, Neurochirurgie etc., motiv pentru care autoritățile publice locale fac mari eforturi să suplinească cu diverse avantaje aducerea unor specialiști în Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful Direcției de Să-nătate Publică Județeană, dr. Constantin Dina. 


Șeful secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Bogdan Davidescu, a declarat că, în ultima vreme, nu a observat ca tinerii să fie interesați de rezidențiatul pentru această specializare. Motivul? 


"În general, aceasta este o specialitate foarte grea, implicantă și psihic și fizic, este cronofagă, iar medicii trebuie să stea foarte mult timp lângă pacienți. Altfel spus, ai responsabilități 24 de ore din 24 față de pacient, mai ales că starea unui astfel de bolnav se poate schimba de la o oră la alta și atunci trebuie să fii pe fază și să intervii. Apoi, când se produce un eveniment ce necesită o altă intervenție, trebuie să fii iar acolo, iar lucrul acesta este frustrant pentru tânăra generație, care știe deja ce este de făcut, este foarte informată. Ei au realizat că, făcând Cardiologie, Oftalmologie sau altceva, vor reuși să obțină un echilibru între viața profesională și cea de familie. Spre exemplu, noi murim de șapte ori în sala de operație într-o zi și sunt specialități spre care se îndreaptă alții, mult mai bănoase și mai puțin implicante", a explicat specialistul. 


"Cine stă să învețe 17 ani?"


Având în vedere viitoarele extinderi, medicii de la Neonatologie vor avea și ei nevoie de personal suplimentar. 


"Vom avea nevoie de cinci medici, dar asta după ce se va modifica structura secției și vom avea două linii de gardă, una pe Terapie In-tensivă și una pe Neonatologie", a spus, la rândul ei, dr. Livica Frățiman, șefa secției. 


Nici la Anestezie și Terapie Intensivă situația nu este mai bună. "La acest moment, posturile noastre sunt ocupate în procent de 85%, deci suntem 21 de medici angajați", a declarat dr. Victoria Bădărău, șefa secției. Desigur, deficit de personal există și pe secția de Chirurgie Oro-maxilo-facială, unde situația este și mai gravă, deoarece aici medicii trebuie să aibă două licențe înainte de a profesa: una de Medicină Generală și una de Stomatologie. 


"Cine stă să învețe 17 ani? Multe fete fac Medicină Legală sau Anatomie Patologică, pentru că este plătită mult mai bine. Marea majoritate pleacă la drum cu mare entuziasm, dar apoi, când văd cât de greu este, renunță și se orientează spre cabinetele de stomatologie", este de părere șeful secției, dr. Adrian Creangă. 


Și Spitalul Municipal Mangalia va scoate la concurs, în perioada urmă-toare, mai multe posturi de medici în domeniile Anestezie și Terapie Inten-sivă (ATI) și Pediatrie. 


O altă problemă stringentă cu care se confruntă instituția spitalicească este lipsa de cereri din partea medicilor pediatri de a ocupa aceste posturi. Astfel, în prezent, linia de gardă la Pediatrie este deocamdată menținută prin eforturile susținute ale celor cinci medici care își desfășoară activitatea pe această secție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5395 secunde