Noutăți pentru vârstnici. Cum se face calculul şi declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii

195
Noutăți pentru vârstnici. Cum se face calculul şi declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii - calcule-1640718138.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) fac o serie de precizări referitoare la calculul şi declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii, precum şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii. Astfel, prevederile OUG nr.130/2021 au adus, printre altele, modificări și completări asupra Codului fiscal, cu implicații asupra veniturilor din pensii și a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii.

Conform legii în vigoare, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei. Referitor la prevederile din Codul fiscal cu privire la cota de impozit utilizată, la obligaţia de calcul lunar a impozitului aferent veniturilor din pensii, la reţinerea şi la plata către bugetul de stat, acestea au rămas nemodificate.

De asemenea, plătitorii de venituri din pensii au obligaţia depunerii declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (declaraţia 112). Totodată, stabilirea venitului impozabil lunar din pensii după noua formulă de calcul, precum şi declararea lunară a impozitului pe venitul din pensii, prin intermediul declaraţiei 112, se vor face cu veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2022. În ceea ce priveşte calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, acesta se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Calculul şi reţinerea la sursă a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă venitului din pensii, precum şi declararea lunară a acestei contribuţii, prin intermediul declaraţiei 112, se vor face cu veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2022. Exemplu de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, impozitului și venitului net din pensii: venitul brut din pensii aflat în plată în luna ianuarie 2022: 8.000 lei. În aceste condiţii, calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se face în felul următor: (8.000 lei - 4.000 lei) x 10% (cota cass) = 400 lei. Calculul impozitului se face astfel: venitul impozabil lunar din pensii (8.000 lei - 2.000 lei - 400 lei) = 5.600 lei. Apoi, 5.600 lei x 10% (cota de impozit) = 560 lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5386 secunde