O speranță pentru o mână de copii speciali

665
14 copii și tineri trăiesc zi de zi în Casa Speranței. Pentru mulți dintre ei fiecare zi este o luptă și aduce o nouă speranță. Sunt copii infectați cu virusul HIV, unii din ei grav bolnavi. Au fost ai nimănui, dar acum au un cămin, o familie, o persoană căreia să-i spună mamă, frate ori soră. 

În ciuda stării lor de sănătate, duc o viață aproape normală. Merg la grădiniță sau la școală, în tabere, se uită la desene animate, colorează, pictează.

Sunt copiii din centrul creat de Fundația "Morning Glory House", numit "Casa Speranței". Acesta este o rezidență de tip familial care servește nevoile de dezvoltare și maturizare ale copiilor infectați cu HIV, abandonați de familia naturală în diferite instituții ale statului sau orfani. "Avem 14 copii, noi nu le spunem beneficiari, sunt ca și copiii noștri. Ei locuiesc în cadrul casei în apartamente de tip familial. Avem șase mame sociale, care, în ture, stau cu ei în permanență. Ma-joritatea sunt copii cu nevoi speciale", ne-a declarat Elena Cișmașu, administratorul fundației.

Cel mai mic locatar al casei este o fetiță de opt luni. Mama ei, infectată cu HIV și consumatoare de droguri, a murit la puțin timp după ce a adus-o pe lume. Tatăl nu a recunoscut-o, iar restul familiei are o istorie zbuciumată, astfel încât fetița a devenit un caz social. Din păcate, mama ei i-a lăsat o moștenire greu de dus: micuța este infectată cu HIV. Acum are mai multe mame, surioare și frățiori. Este bine îngrijită, a început să se ridice singură în piciorușe, să gângurească și i-au apărut și doi dințișori. "Cu toții o iubim și avem grijă de ea. Este mezina familiei și crește pe zi ce trece", ne-a mai spus Elena Cișmașu.

Multe cheltuieli, bani puțini

O parte din copii erau, la ora vizitei noastre, plecați la școală. Rămăseseră acasă doar cei care au ceva probleme de sănătate și nu este indicat să iasă în frig. Cu toții stăteau cuminți într-o cameră și colorau. "Nu avem bani prea mulți pentru consumabile, așa că mai facem economie la tonner, colorează pe cărți mai vechi", s-a scuzat administratorul fundației. "Ne descurcăm destul de greu. Dar ne străduim să le asigurăm hrană sănătoasă și suficientă și toate condițiile bune de trai. Copiii au o alocație de hrană puțin peste 300 de lei pe lună. Utilitățile sunt asigurate de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Ei sunt cei care ne-au pus la dispoziție clădirea și dotările necesare. Dar și multe alte cheltuieli. Aproximativ 2.500 de lei pe lună costă igiena și curățenia casei. Avem nevoie să facem o renovare a clădirii, a acoperișului, gardul trebuie și el refăcut, căci e distrus, trebuie să asfaltăm curtea. Sunt multe de făcut. Pentru acestea nu există buget. Doar dacă mai primim sponsorizări. Pentru noi orice este binevenit, o pungă de orez, un bax de hârtie igienică, nu facem mofturi. Ne impresionează maximum când mai vin bătrâni care, din puținul lor, vin cu câte un pachețel pentru copii și le mai strecoară și câte un leu în punguță. Iar ei se bucură mult!", a mai povestit Elena Cișmașu.

De Crăciun, vor avea și copiii din "Casa Speranței" un brad împodobit. Va veni și Moșul, cu daruri, așa, cât a putut el. "Facem tot posibilul și le cumpărăm cadouri întotdeauna, de sărbători sau la aniversări, să simtă și ei că sunt iubiți", a mai spus femeia căreia toți copiii din centru îi spun Mami.



Dacă doriți să le veniți în ajutor copiilor din "Casa Speran-ței", să le oferiți un Crăciun special sau pur și simplu să le

fiți alături de sărbători, o puteți face la adresa centrului, pe strada Prelungirea Liliacu-lui, în zona Doraly Mall, tel. 0241/484.551.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Drogurile provoacă îmbolnăvirea  cu HIV
Pagina a fost generata in 1.0519 secunde