Oficial: Impozitul de 10% eliminat în cazul concediilor de maternitate și al bolilor cronice grave

439
Oficial: Impozitul de 10% eliminat în cazul concediilor de maternitate și al bolilor cronice grave - eliminare-impozit-concedii-medic-1707409173.jpg

Articole de la același autor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că taxarea cu 10% a concediilor medicale va fi eliminată în cazul „concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate”.


Impozitul ce scade venitul din timpul concediului medical este în vigoare de la 1 ianuarie și a fost introdus pentru a diminua cheltuielile subdimensionate ale Fondului de sănătate și pentru a limita abuzul de astfel de concedii.


Măsura a fost criticată pentru că scade veniturile din perioada concediului medical, în timp ce cheltuielile angajatului bolnav urcă din cauza tratamentelor și a problemelor de deplasare.


„Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a declarat premierul Ciolacu, în şedinţa de joi a Guvernului.
Modificarea ar putea fi operată săptămâna viitoare
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat după ședința Executivului că decizia privind eliminarea contribuţiei de 10 % în anumite cazuri este posibil să se ia în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.
”Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea şedinţă de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanţelor pentru această speţă. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public este şi oportună după cum s-a precizat deja şi, dacă nu mă înşel, următoarea şedinţă de guvern va avea loc vinerea viitoare şi este foarte probabil să avem decizia până atunci”, a anunţat Mihai Constantin, citat de Agerpres.


Întrebat dacă în primă fază vor fi scutiţi doar pacienţii oncologici şi mamele gravide, purtătorul de cuvânt al Guvernul a precizat că ”se foloseşte deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat”.




”E posibil, aşadar, ca dincolo de sfera oncologică să fie cuprinse şi alte categorii, dar în clipa aceasta nu ştiu să precizez cu exactitate”, a spus Mihai Constantin.


Asociația Pacienților Cronici a cerut anularea impozitului


Alianţa Pacienţilor Cronici din România a solicitat miercuri Parlamentului şi Guvernului să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale acordate în caz de accidente.
Taxarea cu 10% a concediilor medicale „pune o presiune nejustificată” pe bolnavii cronici, a atras atenția Asociația.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4961 secunde