Pacienții, sătui de așteptări pe holul spitalului. Cadrele medicale riscă să fie amendate

1847
Pacienții, sătui de așteptări pe holul spitalului. Cadrele medicale riscă să fie amendate - pacientii2-1567021619.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Sănătății vrea să dea amenzi usturătoare cadrelor medicale care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege. Ca urmare, personalul medical va fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei. 


În mod normal, susțin reprezentanții Sindicatului Sanitas Constanța, timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între zero și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței. 


"Pe timpul sezonului estival, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este cea mai aglomerată din țară, cu peste 500 de pacienți pe zi. În restul anului este a doua cea mai solicitată pe țară, după UPU din Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, pentru că aici vin și pacienți din județele limitrofe. Timpii de așteptare sunt astfel considerabili la Constanța: un suferind poate sta și 14 ore, în total, la Urgență. Situația este și mai gravă pentru bolnavii care vin din teritoriu, care au mai stat câteva ore și la spitalele din județ, apoi sunt trimiși la Constanța. În UPU, un pacient este evaluat clinic și paraclinic (analize de laborator, radiografii, ecografii, examen CT etc), beneficiază de consult de specialitate și tratament în câteva ore, lucruri care s-ar putea face prin ambulator în câteva zile. Atâta timp cât vor mai fi bolnavi care se prezintă în UPU doar pentru că nu există centre de permanență noaptea și la sfârșit de săptămână sau din alte motive care nu reprezintă urgențe, sigur că vor exista blocaje și nemulțumiri", au declarat sindicaliștii constănțeni.


Ei consideră că dublarea amenzilor nu va duce la corectarea timpilor de așteptare, ci va pune o presiune și mai mare pe personalul de la urgență, care este deja afectat de volumul mare de muncă. Aceștia susțin că numai în cele patru zile de minivacanță, de Sfânta Maria, au fost examinați, investigați și tratați 500 pacienți în 24 ore, adică 20 pacienți pe oră, deci un pacient la trei minute.


Se dorește înființarea unor centre de permanență


"Timpul petrecut de pacient în UPU depinde de timpii necesari pentru realizarea analizelor și de consulturile necesare pentru stabilirea unei conduite terapeutice în spital sau în ambulatoriu. Considerăm că, mai întâi, guvernanții, ar fi trebuit să ia măsuri de degrevare a serviciilor de urgență din unitățile sanitare, prin înființarea de centre de permanență pentru asigurarea asistenței medicale în regim de continuitate și abia după aceea se poate discuta de o înăsprire a amenzilor", au adăugat reprezentanții Sanitas Constanța.


La rândul lor, bolnavii își manifestă nemulțumirea vizavi de timpii mari de așteptare pe holurile Urgenței. "Am stat împreună cu mama mea cinci ore în UPU. Le-am spus cadrelor medicale că vomită, a avut febră, dar acest lucru nu a contat prea mult. Până i-a venit rândul să o consulte cineva, am tot stat. Nu este normal să așteptăm cu orele pentru a fi văzuți de un medic. Dacă nu au personal suficient, săi angajeze", ne-a declarat Adrian Viziteu, un turist sosit pe litoral. În aceeași situație s-a aflat și Maria Stoian, ea ajungând în Urgență, săptămâna aceasta, cu băiețelul care acuza dureri de burtă. "La ora 21.00 am trecut pragul de la UPU, însă abia peste trei ore am putut afla cu ce problemă se confruntă copilul nostru. Am citit că trebuie respectate anumite intervale de timp și sunt de acord să-i amendeze dacă este cazul", a spus femeia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3216 secunde