Parcuri și parcări! Constănțenii din cartierul Faleză Nord cer administrației locale amenajarea zonei

1398

Articole de la același autor

Situați într-una din cele mai frumoase zone a Constanței, chiar pe malul mării, cu ieșire direct la una dintre plajele uriașe realizate cu fonduri europene, locuitorii din cartierul Faleză Nord se plâng că zona s-a supraaglomerat în ultimii ani, atât în extrasezon, dar mai ales pe timpul verii și solicită autorităților locale să ia în calcul amenajarea de noi parcări, locuri de joacă, spații verzi, dar și igienizarea falezei. 


Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța analizează, în această perioadă, oportunitatea eliberării unui nou Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii unui bloc cu opt etaje. Cu acest prilej, locatarii blocurilor învecinate au cerut autorităților locale noi reglementări în cartier. 


"Pentru bunăstarea comunității, considerăm că este de reală urgență igienizarea zonei, asfaltarea străzilor din PUZ-ul actual, amenajarea spațiilor verzi și a unor zone de parcare, atât pentru rezidenți, cât și pentru turiștii care au început să parcheze în grădina blocului. În zonă este o lipsă acută de spații verzi, locuri de parcare amenajate, locuri de joacă pentru copii", se arată într-un memoriu transmis de locuitori ai zonei către Primăria Constanța. 


Aceștia propun ca pe mare parte din terenuri să fie amenajate locuri de parcare private, necesare atât locatarilor din zonă, cât și turiștilor iubitori de plajă și faleză. 


Reprezentanții mai multor asociații de proprietari din zonă au semnat o solicitare, dar fac și mai multe propuneri. 


"De 30 de ani, faleza se deteriorează continuu, în lipsa investițiilor publice și a întreținerii minimale. Accesul în zonă se face printr-o singură bandă a unei străzi ce nici nu poartă un nume (prelungirea Ion Rațiu?) ce nu poate fi considerată drum public. Intersecția străzii Ion Rațiu cu strada Unirii este infernal de traversat în momentele aglomerate ale zilei, mai ales de când s-a instituit sens unic pe Unirii până la Turda. Asociația de Proprietari PA2 solicită ca perimetrul situat între blocurile PA2, PA4, PA6A și plajă să fie amenajat ca spațiu verde public cu acces nelimitat care să fie destinat amenajării unui parc și a unui spațiu de joacă pentru copii. Precizăm că în această zonă de locuit nu există niciun loc de joacă pentru copii, unde copiii să se joace, iar părinții și bunicii să se relaxeze într-un spațiu verde de care Constanța are mare lipsă", susțin oamenii. 


Constănțenii din cartier cer și reabilitarea promenadei deja existente care, consideră ei, trebuie extinsă pe toată zona. Oamenii mai spun că este absolut necesară întreținerea falezei. 


"S-au surpat casetele de beton, iar vegetația crește necontrolat" - este semnalul de alarmă pe care îl trag locatarii.
Aceștia solicită Primăriei Constanța să ia în calcul realizarea de parcuri. 


"Dorim ca, în zona respectivă, care este extrem de aglomerată, poluată și aflată în apropierea plajei, să fie analizată posibilitatea de a consolida faleza și de a amenaja parcuri și zone cu spații verzi, fără alte construcții care să aglomereze și mai mult o zonă deja sufocată", sugerează constănțenii. 


În plus, aceștia spun că este necesară găsirea unei soluții pentru parcarea autovehiculelor turiștilor care vin la plajă. 
"S-au făcut investiții cu fonduri europene de mărire și lărgire a plajelor din zonă, dar primăria nu a prevăzut și amenajat spații de parcare pentru acest număr mare de persoane care vin la plajă în această zonă", subliniază locuitorii din Faleză Nord. 


Planuri de anvergură 
Proiectul noului PUZ include, conform arhitectului care a lucrat la el, Ignis Duvagi, amenajarea de spații verzi în zonă și parcarea organizată a autovehiculelor. 


"Propunerea PUZ constă inclusiv în amenajarea unor locuri de parcare publice suplimentare, care pot deservi pe timpul zilei turiștii și pe timpul nopții locuitorii blocurilor existente. Parcările publice pentru vizitatorii plajelor consider că trebuie incluse într-un plan de anvergură mai mare, care să cuprindă amenajarea întregii zone costiere, la inițiativa primăriei și care să se coreleze și cu drumul de coastă", precizează arhitectul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0023 secunde