Pensionare după doar 12 ani de muncă. Cine sunt românii care pot ieși mai repede la pensie

1689
Pensionare după doar 12 ani de muncă. Cine sunt românii care pot ieși mai repede la pensie - b1851-1705690838.jpg

Articole de la același autor

O anumită categorie de români va putea ieși la pensie mai repede cu aproape 12 ani, în aceleași condiții cu limita de vârstă. Este vorba despre persoanele cu deficiență vizuală gravă.


Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, prevede faptul că persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiții un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.
Potrivit legii, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.


Astfel, stagiul necesar persoanelor cu deficiență vizuală gravă pentru ieșirea la pensie este, practic, de sub 12 ani de activitate.


Potrivit legii, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, după cum urmează:
cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.


La calculul stagiului de cotizare contributiv nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.


De asemenea, persoanele cu handicap grav sau cele care prezintă o deficiență vizuală gravă beneficiază de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap, respectiv deficiență vizuală gravă.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5522 secunde