Pesta porcină amenință gospodăriile. Focar descoperit la o fermă din Cumpăna

835
Pesta porcină amenință gospodăriile. Focar descoperit la o fermă din Cumpăna - fotofondpestaporcina-1566412665.jpg

Articole de la același autor

Pesta porcină se extinde în județul Constanța. Autoritățile locale sunt în alertă după ce un nou focar a fost descoperit la o fermă din comuna Cumpăna. Deja peste 60 de porci au fost sacrificați. Deși boala nu se transmite la om, există riscul de răspândire, dacă nu sunt respectate anumite reguli de igienă.


În prezent, pesta porcină africană evoluează în 283 de localități în întreaga țară, cu 52 mai multe decât erau în urmă cu zece zile. Conform datelor comunicate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, sunt active 950 de focare, din care șase la exploatații comerciale. 


În județul Constanța, sunt confirmate 94 de focare, cele mai noi suspiciuni de pestă porcină fiind înregistrate în cadrul unei exploatații de pe raza comunei Cumpăna. Autoritățile locale și județene au convocat, în cursul zilei de ieri, Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale, pentru a stabili și adopta planul de măsuri pentru gestionarea situației din localitatea Cumpăna.


"În data de 19 august, medicul veterinar arondat localității Cumpăna a informat cu privire la trei porci găsiți morți în respectiva exploatație de aproximativ 60 de capete și suspiciunea de pestă porcină africană. O echipă DSVSA s-a deplasat în teren pentru inspecția completă a întregului efectiv și ancheta epidemiologică", au anunțat reprezentanții Prefecturii Constanța.
Deja primele măsuri au fost luate și, după montarea mijloacelor de dezinfecție la intrările exploatației și în clădirile în care sunt porci, precum și afișarea mesajelor de avertizare, informarea cetățenilor din zonă asupra măsurilor de siguranță ce se impun în perioada următoare. De asemenea, în cursul zilei de ieri, au fost deja sacrificați 63 de porci din exploatația cu pricina și astăzi vor fi sacrificați și alții. 


Proprietarii afectați, despăgubiți de stat
Potrivit reprezentanților ANSVSA, până la data de 20 august, au fost despăgubiți 9.214 proprietari din întreaga țară, valoarea totală a plăților fiind de 253.778.370 de lei. În județul Constanța, au fost plătite despăgubiri pentru cele 854 de exploatații afectate, suma totală fiind de 3.968.250 de lei.


"Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitar Veterinare județene. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Reamintim că pesta porcină nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social", a declarat președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4166 secunde