Piața muncii în România după primul trimestru: Vara începe cu o creștere accelerată a posturilor din turism

447
Piața muncii în România după primul trimestru: Vara începe cu o creștere accelerată a posturilor din turism - joburi-vara-1685520096.jpg

Articole de la același autor

Primele luni ale anului adus peste 160.000 de oferte noi de joburi postate de angajatori. Nivelul este similar cu aceeași perioadă a anului trecut. Retailul și serviciile ocupă primele două locuri ale clasamentului celor mai activi angajatori. Odată cu apropierea verii, însă, operatorii din turism câștigă mult mai mult teren la acest capitol. Aceștia au 20.000 de noi locuri de muncă, puse la dispoziție de la începutul anului și până acum, dar cu precădere în ultima lună. Cei care recrutează pentru sectorul turistic se află pe locul al patrulea în ierarhie, după angajatorii din industria alimentară, aflați pe locul al treilea.

Tot în comparație cu anul trecut, există o tendință din ce în ce mai mică a angajatorilor de a recruta pentru poziții de la distanță. Astfel, de la începutul anului și până acum, au fost publicate aproape 10.000 de joburi remote. Anul trecut, numărul lor era de aproximativ 17.000. În scădere față de 2022 se dovedesc a fi și locurile de muncă din străinătate. Din luna ianuarie până în momentul de față, posturile din străinătate au cumulat 6,7% din numărul total de locuri de muncă publicate. În 2022, procentul lor era de 8,7%.

Astfel, dintr-un număr de 4,4 milioane de aplicări înregistrate în perioada 1 ianuarie – 30 mai, 83,6% au fost pentru joburile din România fără posibilitate de lucru la distanță, 14,7% pentru cele remote și 1,7% pentru muncă în străinătate. În schimb, spre deosebire de anul trecut, rămâne același procentul aferent aplicărilor pentru oportunitățile din afara țării. Crește, însă, procentul pentru locurile de muncă la distanță și scade cel pentru joburile care necesită prezența permanentă la birou.

Cele mai multe aplicări au fost direcționate către anunțurile angajatorilor din retail. Urmează serviciile, sectorul de call center / BPO, IT / telecom, financiar bancar, turism și industria alimentară.

O altă tendință importantă pentru primele luni ale anului curent este legată de creșterea numărului de joburi care au salariul afișat în anunțul de angajare. În primul semestru al anului trecut, sub 30% din joburile postate aveau salariul publicat în anunțul de angajare. Dar anul acesta, procentul a urcat la aproape 40%. Cu alte cuvinte, 53.000 de locuri de muncă aveau salariul menționat și vizibil pentru toți candidații. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 32.000 de joburi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3105 secunde