Criza forței de muncă este mult mai gravă decât o arată raportările oficiale

33401
Criza forței de muncă este mult mai gravă decât o arată raportările oficiale - jos-1676824056.jpg

Articole de la același autor

Anunțurile de angajări au inundat nu doar rubricile de mică publicitate ale ziarelor și Internetul, ci și vitrinele firmelor. Pe piața muncii e mare disperare! Agenții economici nu reușesc să-și recruteze personalul necesar. Toți au nevoie „urgentă” de lucrători.

România se confruntă de mai mulți ani cu cea mai profundă criză a forței de muncă din istoria sa. Un deficit atât de mare de brațe de muncă nu s-a mai întâlnit nici în anii ’60 – ’80 din secolul trecut, când a avut loc procesul urbanizării și industrializării României și se spunea că „toată țara e un șantier”. Nu s-a mai întâlnit nici în perioada de boom economic din anii 2005 – 2008.

S-a dublat numărul locurilor de muncă

Astăzi, lipsa lucrătorilor calificați și necalificați se resimte în toate sectoarele de activitate, dar mai ales în construcții, în domeniul serviciilor IT, în agricultură, în sănătate, în industria construcțiilor de nave, turism și comerț, fapt recunoscut până la nivel guvernamental.

Iată, pe data 8 februarie 2023, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înregistrate 41.710 locuri de muncă vacante în economia românească. Spre comparație, în urmă cu un an, respectiv pe 2 februarie 2022, fuseseră raportate doar 23.662 de locuri vacante.

În prezent, cele mai multe oferte de locuri de muncă sunt pentru: lucrători comerciali (2.402), muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor (2.274), curieri (1.995), muncitori necalificați la demolarea clădirilor, la montat căptușeli pentru zidărie, plăci de mozaic, faianță, gresie și parchet (1.740), manipulanți de mărfuri (1.560), agenți de securitate (1.463), muncitori necalificați la spargerea și tăierea materialelor de construcții (1.349), muncitori necalificați în industria confecțiilor (1.307), femei de serviciu (818), confecționeri asamblori de articole din textile (727).

Situația este, însă, mult mai gravă decât se vede din raportările oficiale, dat fiind faptul că foarte mulți agenți economici nu comunică locurile vacante la oficiilor forțelor de muncă, încercând să se descurce fără ajutorul lor, prin intermediul anunțurilor din ziare și din mediul on-line.

Oferta județului Constanța

În județul Constanța, industria navală, sectorul construcțiilor, comerțul și sectorul HoReCa oferă cele mai multe locuri de muncă vacante. Iată, Șantierul Naval Constanța recrutează sudori electrici, lăcătuși navali, tubulatori navali, mecanici, macaragii, electricieni, strungari și ingineri cu specializare nave, mecanică și electrotehnică. Cramele și restaurantele caută bucătari și ospătari. Firmele din sectorul construcțiilor și al materialelor de construcții au nevoie de tăietori și prelucrători de piatră, betoniști și electricieni în construcții, de muncitori necalificați pentru demolări. În comerț este nevoie de vânzători, manipulanți de mărfuri și șoferi. Firmele de pază duc lipsă de agenți de securitate. Unii angajatori caută personal cu aptitudini lingvistice: necalificați vorbitori de limba rusă și engleză, administratori vorbitori de spaniolă și engleză.

Amenințarea declinului demografic

Stimați cititori, criza forței se va acutiza în viitor, din cauza migrației externe a lucrătorilor români și a declinului demografic prin care trece România. În prezent, statul român nu face niciun efort pentru a-i încuraja pe tineri să rămână în țară și nici pentru creșterea natalității. Fiscalizarea excesivă a muncii este principala cauză a nivelului de trai scăzut și a sărăciei, care determină tot mai mulți români să își caute norocul pe meleaguri străine.

Dar cel mai grav este faptul că populația țării continuă să scadă, România fiind amenințată de o adevărată catastrofă demografică. Iată, într-un interval de un deceniu, de la recensământul populației și locuințelor din 2011 și până la cel din 2021, România a pierdut 1.067.800 de locuitori, populația rezidentă totală ajungând la 19.053.815 locuitori. Dar trebuie arătat că o mare parte dintre români, peste cinci milioane, trăiesc și muncesc în afara granițelor țării. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5041 secunde