Practicile manipulatoare sunt larg răspândite în comerțul on-line

10193
1
Practicile manipulatoare sunt larg răspândite în comerțul on-line - practicilemanipulatoaresuntlargr-1675592318.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din 23 de state membre, plus Norvegia și Islanda (rețeaua CPC) au publicat rezultatele unei acțiuni de verificare a site-urilor web de vânzare cu amănuntul.

Investigația a vizat 399 de magazine virtuale ale unor comercianți cu amănuntul care vând produse variind de la textile la electronice. Verificarea s-a axat pe trei tipuri specifice de practici manipulatoare, frecvent sunt utilizate pentru a-i determina pe consumatori să facă alegeri ce ar putea să nu fie în interesul lor, așa-numitele „interfețe înșelătoare” (dark patterns).

S-a constatat că:

- 42 de site-uri web au utilizat numărătoare inverse false, cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice;

- 54 de site-uri web au direcționat consumatorii către anumite opțiuni - de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare - fie prin designul lor grafic, fie prin alegerea limbii;

- 70 de site-uri web disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori. De exemplu, era vorba de informații referitoare la costurile de livrare, la compoziția produselor sau la disponibilitatea unei opțiuni mai ieftine;

- 23 de site-uri web disimulau informații cu scopul de a manipula consumatorii, îndemnându-i să își facă un abonament.

Acțiunea de verificare a inclus, de asemenea, aplicațiile a 102 dintre site-urile web care au făcut obiectul verificării, dintre care 27 au recurs, de asemenea, la cel puțin una dintre cele trei categorii de interfețe înșelătoare.

În urma acestor verificări, autoritățile naționale vor contacta comercianții în cauză, pentru a le solicita să își rectifice site-urile web și, dacă este necesar, vor lua măsuri suplimentare în conformitate cu procedurile lor naționale.

La rândul ei, Comisia Europeană va contacta comercianții on-line identificați în cadrul studiului, pentru a le cere să remedieze problemele semnalate. În plus, Comisia colectează feedback-ul cu privire la trei directive referitoare la protecția consumatorilor, pentru a stabili dacă acestea asigură un nivel ridicat de protecție în mediul digital. 

Comentează știrea

Card de Cumparaturi
5 februarie 2023
Plata repetata pt. 1 achizitie

O problema majora ar fi deducerea repetata a sumei pt. 1 achizitie. Am in vedere in principiu site-uri intuit oneroase, unele cu prestanta. S-a intimplat sa platesc chiar dublu pt. 1 achizitie datorita modului defectuos de interconectare cu mecanismele de plata. In principiu recomand ca online contul folosit sa fie separat de contul curent si acolo doar adaugata suma achizitiei, altfel trebuie sa vedeti mereu la plata pt. solicitari repetate cu deducere multipla. Ref. "onest" nu am avut probleme aici pt. ca folosesc doar magazine cu o oarecare prestanta sau prima cumparatura e cu valoare mica. doar sa ma conving de buna credinta.(ref. valoare in limite decente, in sens de "laptop" ca indicator de suma maxima)

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4428 secunde