Plaja din Eforie arată ca după bombardamente

1033

A fost iarnă grea la malul mării. Ne-am bucurat de țurțuri, gheață și peisaje uimitoare, însă plajele noastre au suferit mult și încă sunt în suferință.

Multe din porțiunile litoralului românesc, deși sunt în zone turistice, arată acum ca și cum ar fi sălbatice: dune de nisip, pline de pietre, scoici, dar și gunoaie și resturi metalice aduse de valuri. Colecționarii de scoici sunt probabil singurii care se bucură de furtunile care au măturat de-a lungul iernii malurile Mării Negre. Au adus cu ele melci și scoici deosebite. Nu mai trebuie să le cauți cu atenție, prin nisip, căci sunt la tot pasul. În rest, totul arată a distrugere.
Poate cele mai afectate plaje sunt cele de-a lungul stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud. Valurile și vânturile puternice le-au remodelat, dar au lăsat în urmă și multe distrugeri. Cea mai gravă situație este pe fâșia dintre cele două stațiuni. Aici, la începutul lunii februarie, valurile au ras tot ce au găsit în cale și au ajuns până la șosea. Majoritatea construcțiilor au fost inundate. În curțile vilelor și pensiunilor de pe mal, sunt acum tone de nisip. În curtea unui mini-hotel, piscina este plină de nisip, iar la poartă dunele sunt și de doi metri înălțime. Pe locul fostului sanatoriu de copii, dărâmat anul trecut, ruinele nu se mai văd, au fost acoperite cu un strat bun de nisip, de ai putea să juri că acolo a fost plajă dintotdeauna. Iar peste tot, spațiul verde dintre plajă și șosea este plin de gunoaie, PET-uri din plastic, pungi și alte resturi aduse de valuri. La retragerea apelor au rămas prinse în vegetația din zonă.

S-a lățit plaja

Plaja Azur, preferată de mulți turiști, dar și constănțeni pentru nisipul fin și apa curată, fără alge, a suferit și ea foarte mult. Complexul din apropiere este parțial distrus și deja a început reconstrucția lui. Gardurile de beton au cedat, bucăți întregi au fost smulse și mutate de valuri ca pe niște piese de puzzle.
Cel mai fascinant este că furtuna a modificat peisajul. A măturat nisipul fin de pe plajă, dar a depus la mal tone de scoici, lungind astfel plaja cu câțiva metri buni. Ceea ce omul nu a reușit în atâția ani, natura a reușit într-o singură iarnă. Acum, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), adminis-tratorul plajelor, nu mai trebuie decât să aducă alt nisip și să completeze, pentru a păstra porțiunea câștigată.

Gunoaie și pietre pe plaja din Eforie Sud
În Eforie Sud, însă, lucrătorii ABADL vor trebui să muncească mai mult. Plaja este plină de gunoaie și de pietre. Stâlpii de iluminat stau cu fundația în aer, după ce a fost tras de apă tot nisipul de dedesubt. Foișorul salvamarilor a fost dărâmat și aruncat spre scări, împreună cu o groază de bucăți de plase folosite pentru stabilizarea falezelor. În golf sunt bălți unde nisipul a fost luat de mare și s-au făcut gropi. Și aici va fi nevoie de cantități însemnate de nisip, înainte să vină turiștii, altfel nici nu vor avea unde să își întindă cearceaful.

Se licitează pentru închirierea plajelor

Deocamdată, a fost demarată procedura de licitație publică pentru închirierea plajelor. Data limită de depunere a ofertelor este marți, 13 martie, ora 16.00. Echipele ABADL au datoria ca, până în luna aprilie, să reabiliteze plajele și să le predea în stare bună celor care vor câștiga licitațiile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Stire din Social : Începe bătaia pentru plajele Mării Negre
Pagina a fost generata in 0.3751 secunde