Cum ne batem joc de ce ne-a oferit natura

Plajele românești, sufocate de plastic și pline de mucuri de țigară

244
Plajele românești, sufocate de plastic și pline de mucuri de țigară - plaja-1570994407.jpg

Articole de la același autor

Plajele de pe litoralul românesc au unul dintre cele mai fine nisipuri din lume. Sunt line și cu întinderi mari de nisip, însă, sunt pline de gunoaie. Cel mai recent raport privind monitorizarea deșeurilor pe plajele din țara noastră arată dimensiunea dezastrului. Iar cifrele devin tot mai îngrijorătoare de la un an la altul. 


Organizația nonguvernamentală Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc din sesiunea septembrie, iar rezultatele nu sună deloc bine. Potrivit datelor din raport, 2019 este cel mai murdar an, cu un număr de 45.814 deșeuri identificate în cele două sesiuni. Sectorul din Constanța a înregistrat chiar și un record negativ la capitolul deșeuri. Plasticul continuă să sufoce plajele românești. 


În sesiunea de anul acesta din septembrie, după încheierea sezonului estival, voluntarii Mare Nostrum au monitorizat opt sectoare de plajă, atât în nordul, cât și în sudul litoralului românesc. Cu acest prilej, au fost identificate 33.295 de deșeuri, fiind cea mai mare cantitate de deșeuri înregistrată în ultimii cinci ani. 


"Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității", explică Angelica Paiu, coordonatorul proiectului din cadrul ONG Mare Nostrum. 


Plasticul a fost cel mai prezent pe nisip și în acest sezon estival, elementele din material polimeric artificial însumând 26.459 din totalul de 33.295 al acestei sesiuni de monitorizare, adică 80%. Plajele din Constanța sunt cele mai murdare, cu peste 9.300 de deșeuri depistate, urmate fiind de cele din Eforie, plaje "campioane" la capitolul greutate deșeuri, adică 62 de kg. Pe al treilea loc se află Mamaia. 


Risc pentru sănătatea noastră 
La polul opus, cele mai curate plaje sunt în Corbu, Vama Veche și Tuzla. Pe lângă plastic, mucurile de țigară sunt, din păcate, prezente peste tot în nisip. Voluntarii au "cules" 17.919 mucuri de țigări, din care aproape 7.000 doar de pe plajele din Constanța. 


"Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030, vor fi două pe minut, iar în 2050 - patru, potrivit unui raport recent, astfel, la fiecare trei tone de pește există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate", este de părere Angelica Paiu. 


Petiție pentru eliminarea plasticului de unică folosință 
În ce privește kilogramele de deșeuri, odată cu sesiunea din septembrie, au fost eliminate 159 de deșeuri de pe 2% din porțiunile de plajă de pe litoralul românesc. În concluzie, anul 2019 este cel mai murdar an de până acum, potrivit raportărilor ONG Mare Nostrum, cu 45.814 deșeuri înregistrate în cele două sesiuni. Față de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de mai bine de două ori mai mare, iar față de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9.000 de deșeuri. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 146.464 de deșeuri. 
Pornind de la această problemă, organizația Mare Nostrum a inițiat o petiție de eliminare a plasticului de unică folosință. Oricine dorește să sprijine inițiativa poate să o semneze online. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4636 secunde