Poștașii protestează pe termen nelimitat. "Ne cerem scuze față de pensionari"

7982
1

Articole de la același autor

Prima zi a lunii aprilie a început cu proteste în forță ale poștașilor din întreaga ţară, care au decis să intre în grevă generală, pe termen nelimitat. Motivul declanșării grevei este de natură financiară, protestatarii susținând că mai bine de trei sferturi dintre angajații Poștei Române, indiferent de responsabilități şi de vechime, vor avea din luna iulie 2024 salariul minim pe economie.

Luni, 1 aprilie, încă de la primele ore ale dimineţii, poştaşii au lăsat genţile în cui şi au intrat în grevă. Până când? Fix până atunci când le vor fi ascultate doleanţele. Aceștia spun că au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naționale Poșta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024. „De atunci și până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenție de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relațiile de muncă dintre angajator și angajați și menține pacea socială într-o companie. Abia în ultimele zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment și notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acționarului majoritar - statul român prin Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziția sindicatului reprezentativ, Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, date și informații pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20.000 de lucrători din Poșta Română. Toate acestea în condiţiile în care este de notorietate faptul că foarte mulți dintre angajați au salariile la nivelul minimului pe economie. Acum, după primirea informațiilor și când știm de la guvernanți că salariul minim va deveni, din luna iulie 2024, 3.700 de lei, vedem cât de gravă este situația în realitate. 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajați ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie”, au precizat protestatarii.

Potrivit liderului Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanţa, Ivan Palii, revendicările salariale ale angajaților reprezentați în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România sunt: creșterea cu 400 lei net a salariilor angajaților; creșterea sporului de loialitate acordat în tranșe salariaților ce au peste un anumit număr de ani lucrați în Poșta Română.

„Am intrat în grevă generală pentru că nu am reuşit să ajungem la un acord cu conducerea companiei. La Constanţa, în prima zi nu au protestat decât 100 de persoane, dar ne aşteptăm ca, zilele următoare, să ni se alăture şi alţi colegi. Ştim că în ţară sunt multe judeţe blocate, în care nu s-au livrat pensii sau trimiteri poştale. Pe această cale, ne cerem mii de scuze faţă de pensionari, care nu au nicio vină. Ne cerem scuze celor care depind de aceşti bani, dar este singura noastră formă de protest, prin care ne putem obţine drepturile”, a declarat Palii, pentru „Cuget Liber”.



Comentează știrea

director posta
5 aprilie

si eu care iau spor de conducere, de concediu, de performanta, de lulu smecheru,nu va ajunge salariu postasilor

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.262 secunde