Produsele „halal”, în atenţia Protecţiei Consumatorilor

226
Produsele „halal”, în atenţia Protecţiei Consumatorilor - produse-1659957654.jpg
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu s-a întâlnit în cursul zilei de luni, 8 august, cu muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat.

Tema principală a discuțiilor s-a axat pe modul în care ANPC poate verifica dacă produsele aflate pe piața din țara noastră, produse aici sau importate, sub marca „halal” respectă această tehnologie de producție, nefiind vorba doar despre carne, ci și alte produse care pot conține emulgatori sau aditivi pe bază de grăsimi vegetale sau animale, care nu se încadrează în normele acestui produs. Cu această ocazie, muftiul a menționat că nu toți comercianții de astfel de produse dețin autorizațiile speciale pentru comercializarea „halal”, care în România, sunt puse la dispoziție de Muftiat și de o serie de ONG-uri de profil. Mai mult decât atât, afișarea mențiunii, fără a fi în concordanță cu calitățile produsului, constituie, de fapt, o practică comercială înșelătoare pentru consumator. Acest lucru este foarte important pentru coreligionarii săi, care doresc să respecte prevederile religiei islamice, din acest punct de vedere, și care ar vrea să se asigure că pot avea încredere că ceea ce cumpără este conform cu eticheta afișată.

În acest sens, președintele ANPC și-a manifestat deschiderea către o colaborare între cele două instituții pe această temă, urmând ca, în cel mai scurt, timp, să fie conceput un ghid de bune practici pe zona produselor „halal”, care să fie diseminat operatorilor economici. Imediat după aceea va avea loc o campanie de consiliere și prevenție și, după ce aceste etape vor fi parcurse se va realiza o verificare în piață a deținerii autorizațiilor specifice de către comercianți. De asemenea, în cadrul discuției a fost menționată aflarea în stadiul de proiect, în Parlamentul României, a unui act normativ care să reglementeze strict piața produselor „halal” și „koșer” și care să adauge, astfel, pachetului legislativ privind protecția consumatorilor în România, pentru a-l completa.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5014 secunde